Топ ползи за здравето от целината


Топ ползи за здравето от целината
Снимка: iStock

Целината е растение, което идва от същото семейство като морковите и магданоза. Има дълги, твърди, бледозелени влакнести стъбла и расте на снопове от приблизително осем до 10. Стъблата се стесняват в листа на върха. Въпреки че повечето хора изхвърлят листата, те също са годни за консумация. Целината има мек, землист, леко пиперлив вкус.

Хранителен профил на целина

Порция от 80 г (сурова) съдържа:

6 ккал / 24 kJ

0,4 г протеин

0,2 г мазнини

0,7 г въглехидрати

1,2 г фибри

256 мг калий

6 ползи от консумацията на целина

1. Поддържа здравето на сърцето

Въпреки че целината има високо съдържание на вода, тя съдържа множество витамини и минерали, включително калий и калций, които са важни за здравето на сърцето. Тя също така съдържа фолат и витамин К, които са необходими за образуването на червени кръвни клетки и ефективно съсирване на кръвта.

В допълнение към съдържанието на витамини и минерали, целината е и източник на защитни растителни съединения, наречени флавоноиди, които имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Диетите с високо съдържание на влакнести храни, като целина, също са свързани с по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Вижте още: Това ще се случи с тялото ви, ако пиете чай от целина

2. Може да поддържа храносмилателната функция

Целината е добър източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри, които са важни за храносмилателната функция. Проучване върху животни от 2010 г., използващо екстракт от целина, също предполага, че съдържанието на фитонутриенти може да бъде полезно за защита на храносмилателната лигавица и в резултат на това може да предпази от стомашни язви.

3. Може да потисне възпалението

Тъй като целината е източник на фитонутриенти, проучвания върху животни показват, че тя може да потисне възпалението, което потенциално я прави полезна за хора с хронични възпалителни състояния, като артрит. Въпреки това, голяма част от изследванията до момента са проведени с помощта на животински модели и са необходими повече опити върху хора.

4. Може да подобри паметта

Проучване върху животни от 2017 г. установи, че екстрактът от целина изглежда спира когнитивния спад, свързан със стареенето и депресията. По същия начин, проучване, разглеждащо невропротективните ползи от екстракта от целина, показва положителни резултати при мишки с деменция и Алцхаймер. Отново голяма част от изследванията до момента са проведени с помощта на животински модели и са необходими повече опити върху хора.

Вижте още: 5 неща, които се случват с тялото ни, ако пием сок от целина всяка сутрин

5. Може да помогне за управление на кръвната захар

С нисък гликемичен индекс (GI) и високо съдържание на фибри, целината е полезна за тези, които трябва да управляват нивата на кръвната си захар. Проучванията показват, че може да бъде ефективен при намаляване на нивата на кръвната захар.

6. Може да помогне за управление на теглото

С ниско съдържание на калории и високо съдържание на вода и фибри, целината може да бъде включена в план за отслабване, въпреки че не се заблуждавайте от твърде рекламираното твърдение, че е храна с "отрицателни калории" – не е . Въпреки това, когато се яде в цялата ѝ форма, плътността на фибрите и водата може да ви помогнат да се наситите, което ви прави по-малко вероятно да искате повече калории поне в краткосрочен план.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама