Д-р Татяна Залетова, диетолог заяви в интервю за радио Спутник, че някои плодове и зеленчуци предпазват от ултравиолетовите лъчи.
Според нея пигментът ликопен, който се съдържа в плодовете, зеленчуците и горските плодове, помага на организма да се бори с оксидативния стрес, включително с този, причинен от негативното въздействие на ултравиолетовата светлина.
Ликопенът се съдържа в по-големи количества в доматите, динята, червените чушки, шипките, гуавата и червените грейпфрути. Според нея, за да се повиши защитата срещу вредното въздействие на слънчевите лъчи, човек трябва да консумира 100-250 грама богати на ликопен плодове или зеленчуци дневно.
Лекарят заяви, че доматеното пюре може значително да подобри защитата на организма срещу вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
Източник: бГНЕС