Пробиотиците са живи микроорганизми, които в стомаха предотвратяват размножаването на опасни за здравето бактерии и по този начин допринасят за общото благосъстояние на човека. Положителното влияние и ползите са известни от векове, когато нашите прадеди са приготвяли ферментирали продукти, а още древните римляни са препоръчвали консумацията на сирене. Добрите бактерии присъстват естествено в тялото и се приемат ежедневно чрез храната. Но поради съвременния начин на живот и стреса, на който е изложен човек, както и консумацията на бърза и пържена храна, това често не е достатъчно и пробиотиците се препоръчват и като хранителна добавка.
Вижте още: 5 вкуса в устата, които са сигнал за здравословен проблем
Пробиотикът позволява да се запази чревната флора, която е особено важна за човешкото здраве. Всъщност най-новите изследвания показват, че в човек има 10 пъти повече бактерии, отколкото собствените клетки, което означава, че бактериите образуват специален орган, отговорен за общото здравословно състояние на човека. Този специален орган се нарича микробиом и се състои от всички бактерии и микроорганизми в човешкото тяло, около 40 милиарда бактериални клетки. Поддържането на баланс в микробиома е от ключово значение за поддържането на здравето на всеки човек.
Известно е, че пробиотиците увеличават броя на здравите бактерии в червата, като по този начин:
– помагат при остра диария, причинена от вируси или бактерии
– използват се два до три часа след употребата на антибиотик
– регулира стойността на PH в стомаха,
– помагат за успокояване на раздразнени черва и регулиране на изпражненията
- помагат при храносмилането на храната
- укрепват имунитета
На практика пробиотиците предотвратяват размножаването на патогенни бактерии в червата и подобряват колонизацията на червата с полезни пробиотични бактерии.
Вижте още: Добра новина: Шепа от тези ядки лекува преддиабетно състояние
Обикновено има няколко щама добри бактерии в една пробиотична капсула, а в някои случаи тази комбинация е допълнена с пребиотик. Тоест в продуктите се откриват Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium longum. Тези щамове носят обозначението GRAS (общопризнат като безопасен), което се дава от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) на съставки или продукти, които са безопасни.
От приблизително 500 вида бактерии, открити в червата, са избрани само няколко добри бактерии, които допринасят за здравата чревна флора. По този начин капсулата с бактериите е добавка към пробиотиците, които редовно се приемат с храната, чрез ферментирали продукти, като зеле и кисели краставички, или млечни продукти като кефир.
Здравословното хранене е от ключово значение в подкрепа на здравите бактерии, а с това и на собственото здраве.