Царевицата предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Ползата на царевицата за здравето на сърцето се крие не само във високото ѝ съдържание на фибри, но и в значителното количество фолати, които тя доставя.
- Поддържа здравето на белия дроб. Консумацията на храни, богати на бета криптоксантин, оранжево-червен каротеноид, съдържащ се в голямо количество в царевицата, може значително да понижи риска от развитие на рак на белия дроб.
- Поддържа паметта с тиамин (витамин В1). Царевицата е добър източник на тиамин и осигурява около една четвърт (24%) от дневната стойност за това хранително вещество.
- Спомага за производство на енергия, дори и при стрес.
Царевицата е една от храните, най-често свързани с алергични реакции. Тези храни не трябва да се консумират в тяхната чиста, изолирана форма, за да не се задействат нежелани реакции.