Отслабването на паметта може да бъде преборено с какао, съобщават Франс прес и в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване, публикувано в сп. "Нейчър нюросайънс".
Според авторите му от Медицинския център към Колумбийския университет в Ню Йорк чаша горещ шоколад може да се окаже ключът към предотвратяването на загуба на паметта.
Изследователите са установили, че благодарение на флаванолите в какаото само за три месеца паметта на 60-годишни индивиди става като на хора на 30 или 40 години. Според експертите това е първото пряко доказателство, че на отслабването на паметта може да се противодейства съществено чрез прости промени в храненето.
Това означава, че чаша какао в студените зимни вечери може да помогне на хората да се опазят от опустошителните ефекти на деменцията, когато остареят.
За съжаление на почитателите на сладкото същото не важи за шоколада, тъй като той съдържа различна форма на какаото от използваната в настоящото изследване.
Проучването на американските специалисти показва, че всекидневната консумация на напитка, съдържаща какаови флаваноли, води до обрат в обичайното за напредването на възрастта отслабване на паметта, причинено от промени в мозъчен регион, известен като gyrus dentatus.
Неспособността да запомняме неща като например имената на нови познати, къде сме паркирали автомобила си или къде сме оставили ключовете си е различна от опустошителната загуба на паметта, съпътстваща болестта на Алцхаймер, отбелязват специалистите.
Тъй като в процеса на преработка на какаото много от полезните флаваноли се губят, за целите на настоящото проучване специалистите са използвали тестова напитка, приготвена специално от компания "Марс".
Източник: БТА