Рибата, ядките и куркумата стимулират засилването на мозъчната функция.
Маргарита Макуха, лекар – диетолог каза пред РИА Новости, че мозъчните клетки – невроните, се нуждаят от определени хранителни вещества, а при упражняващите умствен труд нуждата от тези вещества се увеличава значително.
"Следователно балансираната диета е ключът към здравословната работа на мозъка. Човек трябва да консумира полиненаситени мазнини, които се съдържат в тлъстите морски риби, ядките и растителните масла. Тези вещества са в състояние да регулират метаболизма на холестерола и имат висока хранителна стойност за организма като цяло и за мозъка в частност", обясни Макуха.
Според нея вещества като магнезий, цинк и селен подобряват паметта, настроението, концентрацията и работата на мозъка - те се срещат в по-големи количества в шоколада и бананите.
"Витамините от група В помагат за предотвратяване на стресови реакции и депресия, участват в биохимични процеси и могат да влязат в организма с боровинките и куркумата. Витамин D е важен за скоростта на реакциите и качеството на паметта - той се среща в млякото и морските дарове", добави експертът.
Източник: БГНЕС