Има 4 вида стареене и можете да останете по-млади, ако познавате своя


Има 4 вида стареене и можете да останете по-млади, ако познавате своя
Снимка: iStock/Guliver

Днес хората по света живеят по-дълго. До 2050 г. населението на света, на възраст 60 и повече години, се очаква да достигне общо 2 милиарда, казват изследователите. Но има още нещо важно за това как да останем здрави и същевременно млади.

Процесът на стареене засяга хората по различни начини, твърдят учени. Те изследвали 106 здрави индивида на възраст от 29 до 75 години, включително вземане на проби от кръв и изпражнения. Заключението, до което стигнали, било, че типовете стареене са причината хората да стареят по различен начин.

Когато остареете, може да се наложи да се справяте с различни здравословни проблеми, но отново различните хора се сблъскват с различни проблеми. Досега изследователите са открили 4 различни пътя: метаболитен, имунен, черен дроб и бъбрек. Но казват, че може да има и повече.

Учените споделят в проучването, че всеки "възрастов тип" засяга различни части на тялото ви и отключва различни здравословни проблеми.

  • Хората с метаболитен възрастов тип може да имат склонност да развиват диабет с възрастта.
  • Хората с чернодробен възрастов тип имат по-голям риск от чернодробно заболяване, предполагат изследователите.
  • Имунният възрастов тип е уязвим към възпаления и нарушения на имунната система.
  • Бъбречният възрастов тип може да има повишен риск от различни бъбречни заболявания.

Можете да забавите процеса на стареене, като знаете вашия тип

Възрастовият тип не е просто диагноза. Всъщност може да помогне на хората да сведат до минимум рисковите фактори за здравето, твърдят изследователи. Ако знаете с какви проблеми ще се сблъскате в бъдеще, можете да започнете да работите върху тях предварително. Така че основно тялото ви може да остане по-младо по-дълго.

Процесът е прост. Първо трябва да разберете вашия тип и след това можете да започнете да променяте навиците си. Можете да изберете по-подходящ начин да тренирате или да избягвате някои видове храни, например. Интересното е, че може да успеете да забавите стареенето, а не просто да го забавите, според изследователите.

Вашият тип може да се комбинира

Екипът също споменава, че можете да бъдете повече от един тип. В този случай може да се сблъскате с комбиниран риск за различни здравословни проблеми. Това изследване става наистина важно, когато разберете как животът ви ще бъде по-лесен, когато можете да се отървете от всички здравословни проблеми и да се концентрирате върху поддържането на младостта си.

Вашият начин на живот не може да промени типа ви на стареене

И има още едно забележително откритие от това проучване. През 2-те години на експеримента участниците не са показали склонност към промяна на възрастовия си тип. След промяна в начина на живот като диета, например, маркерите за възрастов тип намаляват в някои случаи и това просто означава, че тези хора остаряват с по-бавна скорост.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама