Народната медицина познава много варианти за приготвянето на лековитата греяна ракия. В основата на всички обаче се следват няколко основни правила.
Нужните продукти са:
200 мл. гроздова ракия
2 чаени лъжички захар за карамела
една и половина чаени лъжички захар за ракията
30 мл. вода
Начин на приготвяне:
Изсипете захарта за карамела в джезве. Загрейте я на котлона, докато се карамелизира. Не трябва да потъмнява много, макар, че пак ще се получи.
Отдръпнете джезвето от котлона и от разстояние сипете вътре гроздовата ракия.
Върнете джезвето на горещия котлон. Прибавете още една и половина чаени лъжички захар. Изчакайте да заври. Тук моментът е „тънък“… Една идея преди да заври.
Махнете от котлона и сипете водата от разстояние, за да не се изгорите. Върнете отново на горещия котлон. Щом отново заври е готова.
След като изпиете този еликсир, си вземете горещ душ и се пъхнете под завивките в добре затоплена стая. Много баби препоръчват и разтривка (най-добре от любимия човек) с животинска мас, а ако много ви боли гърлото и компрес с ракия.