Един прост навик намалява риска от деменция с 33 процента


Един прост навик намалява риска от деменция с 33 процента
Снимка: iStock

Деменцията е синдром, характеризиращ се с прогресивно влошаване на когнитивните функции, като памет, мислене и способност за изпълнение на ежедневните задължения, и най-често се причинява от дегенеративни заболявания на мозъка.

Възрастта се смята за един от най-важните рискови фактори, който не можем да контролираме. Въпреки това някои фактори като ежедневните навици могат да играят важна роля. В известен смисъл това е добра новина. Това означава, че имаме известна сила да контролираме здравето на мозъка си.

Вижте още: Какво се случва, когато спрете инжекциите за отслабване 

Според изследване, което разделя респондентите на пет групи, именно един навик може значително да намали риска от деменция – физическите упражнения. В този смисъл дори леко надвишаване на препоръките за седмични упражнения може да бъде доста полезно.

В сравнение с групата респонденти, определени като „най-малко годни“, тези в малко по-добра форма са имали 13 процента по-нисък риск от болестта на Алцхаймер... Освен това средната група е имала 20 процента по-нисък риск, следващата група по скалата е имала 26 процента по-нисък риск, а хората от "най-физически активната група" са имали 33 процента по-малка опасност.

Авторите заключават, че кардиореспираторната годност е свързана с по-нисък шанс за деменция и с напредването на възрастта това става все по-забележимо.

"Изследванията показват, че най-малко 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица са ключови за оптималното здраве на мозъка с напредване на възрастта." – казва невропсихологът д-р Джесика Колдуел.

Вижте още: Ако не спите достатъчно, не можете да създавате спомени

Тя казва, че за по-младите хора или тези, които са били физически активни в миналото и редовно през живота си, упражненията до 300 минути или по-интензивни упражнения могат да бъдат още по-полезни за мозъка. С напредването на възрастта се променя и балансът между физическа годност и предотвратяване на наранявания и добра аеробна форма.

По всичко личи, че упражненията са полезни не само за здравето на сърцето, но и за мозъка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама