Чай от моркови – малко познат и много полезен


Чай от моркови – малко познат и много полезен
Снимка: iStock

Всеки знае, че морковите са много полезни и трябва да се консумират често. Но малко хора са чували, че се прави чай от листата. Той има редица ползи, ето и част от тях:

- детоксикация и укрепване на бъбреците и пикочния мехур;

- отличен източник на витамин K, помага при маточно кървене;

- отличен източник на електролита калий;

- може да помогне при акне , тъй като стимулира хипофизната жлеза (листата на моркова съдържат значителни количества порфирини, които стимулират хипофизата) и черния дроб;

- подобрява функцията на червата (Внимание! Не е препоръчително да се използва от хора страдащи от язва на стомаха и дванадесетопръстника във фазата на обостряне!);

- помага при инфекции на пикочния мехур, цистит (особено в комбинация с магданоз 1 към 1), както и проблеми с простатата;

Вижте още: Храната и щастието са взаимносвързани

- общоукрепващо действие;

- помага при хемороиди, разширени вени и пясък в пикочните пътища;

- помага при заболявания на очите и замъглено зрение, миома;

- помага при дерматит, псориазис, алергии - кожата се маже с лечебния чай;

- помага при косопад - скалпа се маже с отвара от морковени листа;

- помага при малокръвие и хипертония;

- пробужда творческите таланти, придава особена бодрост;

- помага при стенокардия и бронхиална астма (чай от семената);

- глистогонно и за извеждане на камъни от жлъчката (чай от семената).

Морковените листа са ценен източник на желязо, фосфор, калций, кобалт, цинк, бор, сяра, натрий, никел, мед, манган, йод, силиций и калий. Също така съдържат витамини С, В2 и фолиева киселина.

Култивираните моркови са богати на антиоксиданти, диетични влакна, флавоноиди, пектин, витамини и минерали и аминокиселината аспарагин. Те са отличен източник на бета-каротин, който в човешкото тяло се преобразува във витамин А. Той увеличава еластичността на кръвоносните съдове, като изчиства плаката от тях и същевременно алкализира кръвта. Много важен е за доброто зрение и здравите лигавици. Също така в моркова се съдържат голямо количество витамини В1, В2, С, D и E, които намаляват разрушаването на клетките от свободните радикали, а така също лекуват и подхранват кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама