Учени доказаха, че консумацията на големи количества броколи може да забави и дори да предотврати развитието на остеопороза.
Проучвания на университета на Източна Англия са показват, че сулфорафанът, който е в големи количества в зеленчука, забавя разрушаването на хрущяла на ставите. Той се среща и в брюкселското и обикновеното зеле.
Лабораторни тестове на клетките на мишки показват, че приемът на тези зеленчуци блокира ключов деструктивен ензим, който уврежда хрущялите. Учените смятат, че изводът се отнася и за хората. Клетки на човешкия хрущял също са излагани на химическото вещество и е установено, че гените, отговорни за разрушаването му, са изключени.
Изследователите са обнадеждени от резултатите, наблюдавани при 75% от мишките в експеримента, подложени на обилна сулфорафанна диета. Те се надяват, че откритието им ще помогне в борбата с артрита, за който се смята, че ще покоси двойно повече пациенти през следващите 20 години. Ползата от консумацията на броколи и зеле е доказвана неведнъж и за предпазването от рак на гърдата.