Ако сте над 30, трябва да приемате тези витамини


Ако сте над 30, трябва да приемате тези витамини
Снимка: iStock

Ако вие сте жена, която вече в навлязла в 30-те си години, може би вече е време да се замислите дали не е време да започнете да приемате някакви витамини и хранителни добавки. Дори и да тренирате и да се храните здравословно, вероятността да не можете да си набавите някои от важните микронутриенти, е доста голяма.

Кои витамини трябва да са приоритет в 30-те ви години?

Фолиева киселина

Витамини

Центърът за контрол и превенцията на заболяванията на САЩ съветва жените, които са в репродуктивна възраст, да приемат 400 милиграма фолиева киселина на ден, за да предотвратят риска от мозъчни дефекти при неродените им бебета. Фолиевата киселина играе важна роля за производството на червените кръвни телца, за растежа и нормалното функциониране на клетките.

Желязо

Желязото е един от най-важните микронутриенти, които жените трябва да приемат за оптимално здраве. То е необходимо за производството на протеина хемоглобин, който разнася кислорода от белите дробове към другите части на тялото. Приемът на желязо е важен, защото дефицитът му може да предизвика анемия, а това най-лесно може да се случи по време на менструацията, заради загубата на кръв.

Витамин Ц

Освен, че е кралят на антиоксидантите и подкрепя имунната система, витамин Ц е участник в производството на протеина колаген, който е отговорен за еластичността на кожата и здравината на ноктите.

Витамин Д

Слънчевият витамин или витамин Д подпомага всеки процес в нашето тяло, включително и здравината на костите, имунната система, хормоналния баланс и доброто настроение.

Витамините от група Б

Витамини

Заради общото им действие, те подпомагат повечето процеси на организма. С тяхна помощ ще подобрите енергията, фокуса и настроението си.

Цинк

Като за финал на списъка ще поставим цинкът, който подпомага имунната система и производството на протеини. Той изостря обонянието и вкуса. Изключително важен е и за бременните жени, защото играе роля в растежа и развитието на плода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама