7 типа лекарства, които НЕ трябва да пиете с кафе


7 типа лекарства, които НЕ трябва да пиете с кафе
Снимка: iStock

Ако сте като повечето хора, започвате деня си с чаша топло кафе и скоро след това се отправяте към тоалетната. Това е често срещан ефект на кофеина. Проучванията показват, че кафето може да стимулира стомаха ви, променяйки времето, необходимо на храната да премине през храносмилателната ви система. Въпреки това, сутрешната ви чаша кафе може също да взаимодейства с лекарствата, които може да приемате, и да промени колко бързо те се абсорбират в кръвта ви.

Това означава, че пиенето на кафе по същото време, когато приемате лекарствата си, може да повлияе на това колко добре ви действат. През 2020 г. група изследователи прегледаха множество лекарства и как те се повлияват от кафето. Те съобщават, че кафето "значително влияе върху усвояването, разпределението, метаболизма и отделянето на много лекарства".

Прочетете, за да научите кои лекарства да не смесвате с кафе и какво да търсите.

Лекарства за щитовидната жлеза

Ако имате хипотиреоидизъм, вашата щитовидна жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Това може да причини наддаване на тегло, суха кожа, болки в ставите, косопад и нередовен менструален цикъл.

На много хора се предписва левотироксин или други лекарства за щитовидната жлеза, за да се балансират техните хормони. Проучванията показват, че пиенето на кафе едновременно с приемането на лекарства за щитовидната жлеза може да намали колко от лекарството се абсорбира от тялото ви, което го прави по-малко ефективно за вас. И това не е малък ефект: Докладите от случаи на пациенти показват, че кафето дори намалява усвояването на лекарството за щитовидната жлеза с повече от половината.

Вижте още: Не сядайте зад волана, ако пиете тези лекарства

Лекарства за настинка или алергия

Медикаменти за настинки или алергии се използват от милиони хора и често съдържат стимуланти на централната нервна система като псевдоефедрин. Кафето също е стимулант, така че изпиването на лекарството ви за алергия с кафе може да увеличи симптоми като безпокойство и невъзможност за сън.

Някои лекарства за алергия, като фексофенадин, не трябва да се приемат с кафе, тъй като може да стимулира свръхстимулацията на централната ви нервна система, увеличавайки симптомите на безпокойство. Винаги е добра идея да попитате вашия лекар за съвет относно комбинацията от кафе и лекарства за настинка или алергия.

Лекарства за диабет

Ако смесите кафето си със захар или мляко, това може да доведе до скок на кръвната захар и да повлияе на това колко добре действа вашето лекарство за диабет. В допълнение към това проучванията показват, че кофеинът може да влоши симптомите при хора с диабет.

Пиенето на нещо, съдържащо кофеин, като кафе, може да повиши нивата на инсулин и кръвна захар, според проучване, публикувано от Американската диабетна асоциация. Проучването е малко, така че са необходими повече изследвания, но учените предупреждават, че пиенето на твърде много кофеин може да по-трудно е да се управлява кръвната захар и в крайна сметка увеличава риска от усложнения на диабета.

Лекарства за Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер засяга предимно хора над 65-годишна възраст. Това е мозъчно разстройство, което води до загуба на когнитивна функция, което затруднява мисленето, запомнянето или ежедневието житейски задачи.

Лекарствата за Алцхаймер, като донепезил, ривастигмин и галантамин, се повлияват от кофеина. Кофеинът в кафето стяга кръвно-мозъчната бариера и може да намали колко от лекарството достига до мозъка ви. Лекарствата за Алцхаймер действат, като защитават невротрансмитера ацетилхолин и е доказано, че пиенето на големи количества кафе влошава този защитен ефект.

Вижте още: Eто какво се случва, ако изпиете лекарство с изтекъл срок на годност

Лекарства за астма

Астмата е хронично заболяване, което засяга белите дробове, което прави дихателните ви пътища възпалени и раздразнени. Това води до затруднено дишане, кашлица и хрипове и усещане за стягане в гърдите.

Много хора с астма приемат бронходилататори по време на обостряне, като аминофилин или теофилин. Бронходилататорите действат като отпускат дихателните пътища, улеснявайки дишането, но идват със странични ефекти като главоболие, безпокойство, болки в стомаха и раздразнителност. Пиенето на кафе или други напитки с високо съдържание на кофеин може да увеличи риска от тези странични ефекти.

Антидепресанти

Употребата им се е увеличила драстично през последните няколко десетилетия. Те могат да помогнат при депресия, разстройство на настроението, което засяга това как се чувствате и функционирате.

Кафето може да повлияе на начина, по който тялото ви използва антидепресанти. Някои лекарства, като флувоксамин, амитриптилин, есциталопрам и имипрамин, могат да се метаболизират по различен начин, ако пиете кафе по едно и също време, особено големи количества. Кафето може също да намали количеството на лекарството, което се абсорбира от тялото ви.

Проучванията показват, че особено флувоксаминът засилва обичайните странични ефекти на кофеина. Това може да причини симптоми като безсъние и сърцебиене.

Лекарства за кръвно налягане

Милиони хора живеят с хипертония - високо кръвно налягане - и за много от тях то не е добре контролирано. Хипертонията увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Това е често срещано, но тихо заболяване, тъй като рядко показва симптоми.

Много хора приемат лекарства за кръвно налягане, като верапамил или пропранолол, които действат, като забавят сърдечната честота. Това означава, че сърцето ви не трябва да работи толкова усилено, за да изпомпва кръв към всички клетки на тялото ви.

Въпреки това, пиенето на кафе едновременно с приема на лекарства за кръвно налягане като фелодипин може да доведе до усвояване на по-малко от лекарството от тялото ви. Възможно е да не получите пълната полза от незо. Говорете с вашия лекар за това как да разпределите времето за хапчетата и сутрешната си чаша кафе.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама