Храните с ниско съдържание на мазнини и захар може да ви карат да си мислите, че правите здравословен избор, но в действителност да не е така.
1. Обезмасленото мляко е по-здравословно
Истината е, че пълномасленото мляко не увеличава риска от затлъстяване и сърдечни проблеми и това е доказано от научно изследване, направено от учени в Сиатъл.
"В храненето няма абсолютни, а само относителни твърдения в контекста на това какво трябва и не трябва да ядем”, обясни Марион Нестъл, професор по хранене в Нюйоркския университет пред "Гардиън”.
2. Избягвайте картофи
Всъщност богатата на скорбяла храна е богат източник на витамин C и фибри и може да изиграе важна роля в диетата ви, особено ако консумирате варени картофи без сол и мазнина.
3. Богатите на глутен храни трябва да се избягват
Понятието "без глутен" като синоним на "по-здрави” е грешно. "Премахването на глутена от диетата може да доведе до недостиг на витамини и минерали", обясни д-р Питър Грийн от Колумбийския университет.
4. Сушито винаги е полезно
Идеята на ориз и сурова риба или водорасли издига сушите до върха на здравословните храни. Но всъщност продуктите за суши се преработват по-бавно от организма, което може да доведе до скок в кръвната захар. Освен това, след ядене на суши, обикновено сте склонни да похапнете отново по-късно, тъй като гладът не е заситен. В допълнение, сушито често може да бъде подправено със сосове с високо съдържание на захар и натрий като например соевия сос.
5. Плодовите напитки са здравословни
Натуралните сокове всъщност не са полезни, освен ако не са прясно изцедени. Много плодови напитки съдържат изкуствени ароматизатори, оцветители и добавена захар.
Източник: БГНЕС