Как да премахнете петна от лак за нокти от дрехи


Как да премахнете петна от лак за нокти от дрехи
Снимка: iStock

Повечето злополуки при домашния маникюр – твърде къси нокти, груби кожички и размазване – са временни, но разливането на лак върху любимата ви дреха може да остави трайна следа. Но не се паникьосвайте - всъщност можете да премахнете лака за нокти от дрехите си, като използвате предмети, които вероятно вече имате вкъщи. 

Материали, от които се нуждаете

  • Парче хартия (за повдигане на излишния лак)
  • Памучни тампони
  • Перилен препарат
  • Лакочистител
  • Кърпа

Важно: Преди да започнете да третирате петно, винаги трябва да тествате техниката и продуктите си за почистване върху вътрешната страна на дрехата, за да сте сигурни, че няма да навреди на тъканта. 

Вижте още: 4 начина за премахване на лак за нокти без лакочистител

Как да почистите петно ​​от лак за нокти

1. Отстранете излишния лак

Ако имате работа с мокър разлив, започнете с премахване на излишния лак, който не е попил. Не търкайте мокрия лак – ще го натикате по-дълбоко в тъканта, което ще затрудни отстраняването му. Използвайте нещо тъпо, като визитна картичка или дори сгънат лист хартия, за да повдигнете внимателно колкото е възможно повече от тъканта - ще видите, че по-голямата част от лака ще се отдели.

2. Използвайте перилен препарат и вода

За да третирате останалото петно, напоете памучен тампон с препарат за пране и го нанесете върху петното. Сменете тампона с чист, тъй като той поема цвета от лака, в противен случай рискувате да влошите петното. 

3. Изплакнете 

След това изплакнете обилно, като пуснете малка струя хладка вода направо през петното.

Как да използвате лакочистител за упорити петна

Ако останат упорити следи след третиране на петното с перилен препарат и вода, време е за нещо по-силно – лакочистител. 

1. Проверете тъканта за ацетат

Преди да използвате тази техника, тествайте върху малка част от тъканта. В редки случаи тъканите съдържат ацетат – ацетонът ще разтвори това влакно. Ацетатът рядко се среща в съвременните тъкани, но все пак се появява и беше много популярен по едно време, което означава, че някои ретро тъкани със сигурност ще го имат.

2. Третирайте петното

След като сте сигурни, че дрехите ви нямат ацетат, поставете стара кърпа върху долната страна на петното и използвайте памучен тампон, за да нанесете лакочистителя. Кърпата ще абсорбира цвета на лака и ще спре петното да се разпространява, когато лакочистителят го докосне. Намажете петното, докато изчезне, и след това третирайте със сапун и вода. Сменете парчето кърпа и тампона, тъй като те са твърде пълни с цвят. Изплакнете с хладка вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама