Всичко, което трябва да знаете за използването на колоидна овесена каша за кожата


Всичко, което трябва да знаете за използването на колоидна овесена каша за кожата
Снимка: iStock

Може би си мислите, че овесените ядки са само за закуска, но това обикновено зърно всъщност служи като ключова съставка в грижата за кожата от десетилетия. Прави кожата ви супер мека и еластична и дори има някои противовъзпалителни предимства и ползи за повишаване на бариерата. Научете повече за използването на колоидна овесена каша за кожата, как се различава от обикновената овесена каша и как тази естествена съставка може да ви е от полза.

Какво е колоидна овесена каша?

Колоидната овесена каша е фино смляна овесена каша, която след това се диспергира в течност. Процесът на смилане извлича съставките, богати на фитохимикали, които са отговорни за полезните действия. Поставянето на ултрафин прах в течност подобрява способността на овеса да се разпръсква равномерно в разтвори като лосиони и кремове.

Вижте още: Забравете за скъпите серуми и кремове за лице: Корейките използват този евтин продукт

Ползи

1. Поддържа кожната бариера и микробиома

Тази съставка е от полза за бариерната функция и целостта на вашата кожа. Също така може да подобри микробиома на кожата чрез своите противовъзпалителни функции, успокояващи кожата способности.

Едно проучване показа, че кремът, съдържащ колоидна овесена каша, балансира рН на кожата, както и намалява бактериалната колонизация на кожата, балансирайки микробиома на кожата.

2. Успокоява чувствителната и раздразнена кожа

Използването на колоидна овесена каша в грижата за кожата може да предложи редица ползи, особено за тези с възпалителни кожни заболявания. Известно е, че успокоява различни кожни проблеми, включително атопичен дерматит, контактен дерматит, суха кожа и реакции към дразнители като ухапвания от насекоми или растения като отровен бръшлян.

3. Подобрява хидратацията

Друго предимство от използването на колоидна овесена каша е, че нейната съставка е мощна, когато става въпрос за хидратиране на кожата и задържане на влага. Проучване от 2020 г. показа, че също намалява трансепидермалната загуба на вода чрез подобряване на кожната бариерна функция. Това не само подобрява комфорта и външния вид, но дори може да минимизира външния вид на фините линии и да придаде известна яркост.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама