Всичко, което трябва да знаете, преди да си направите химически пилинг


Всичко, което трябва да знаете, преди да си направите химически пилинг
Снимка: iStock

Химическият пилинг е една от най-популярните козметични процедури, които можете да правите у дома или в офиса. Варира от супер меки варианти, които незабавно осигуряват по-блестящ тен (подходящи дори за чувствителни типове кожа) до по-агресивни варианти, които са насочени към дълбоки проблеми като бръчки, текстура и хиперпигментация.

Терминът звучи доста плашещо и сме сигурни, че имате много въпроси за това какво трябва да знаете, преди да си направите химически пилинг. Ние отговаряме на тях по-долу.

Какво представляват химическите пилинги?

Химическият пилинг е козметична процедура, при която върху кожата ви се прилага течен химически разтвор, за да се насочите към различни кожни проблеми.

Разтворът обикновено се състои от ексфолиращи съставки, включително алфа хидрокси киселини (AHA) като гликолова или млечна киселина и бета хидрокси киселини (BHA) като салицилова киселина. Понякога се използват по-меки съставки като ензими, докато по-агресивните химически пилинги могат да включват трихлороцетна киселина (TCA) или фенолен химически пилинг.

Това лечение получава името си, защото някои могат да причинят лющене на кожата ви.

Вижте още: Какъв химически пилинг да изберем според типа кожа

Ползи от получаването на химически пилинг

Химическият пилинг възстановява кожата ви, което може да помогне по много начини. Те значително облагодетелстват кожни проблеми като акне, мелазма, увреждане от слънцето, неравномерна текстура, белези, неравномерен тен на кожата и фини линии. Колкото по-дълбок е пилингът, толкова повече слоеве кожа се отделят и толкова по-драматични са резултатите.

Нежните пилинги най-често разтопяват мъртвите кожни клетки, останали на повърхността, вместо да навлизат в дълбочина. Това все още осигурява незабавен блестящ ефект и дори може да помогне на вашите продукти да се нанасят и абсорбират по-ефективно.

Разлика между пилинга у дома и професионалния пилинг

Основната разлика между домашния и професионалния пилинг е нивото (или дълбочината) на ексфолиране. Докато можете да се наслаждавате на нежни пилинги както в професионална среда, така и с продукти без рецепта, агресивните пилинги, формулирани с TCA или фенол (или високи концентрации на други киселини), трябва да се прилагат само от професионалист.

Определени проценти киселини не са безопасни за домашна употреба. Когато извършвате професионален пилинг, вашият козметик трябва да знае кой пилинг е най-подходящ за вашата кожа, за да избегне нежелани реакции или дори трайно увреждане.

Вижте още: 8 начина да се справите с подпухналото лице

Как да изберете най-добрия пилинг за вашата кожа

Едно от най-големите предимства на химическия пилинг е, че те се предлагат в широка гама. Много пилинги вече са подходящи за всички типове кожа и тонове, за да осигурят цялостно изсветляване и да ви дадат красив блясък.

Ако искате бързо увеличаване на блясъка, тогава нежният домашен продукт е правилният начин. 

От друга страна, ако искате да се насочите към проблеми като фини линии и бръчки, мелазма и груба текстура, тогава силният пилинг в козметичен салон може да бъде по-добър вариант.

Боли ли химическият пилинг?

Получаването на химически пилинг може да варира от усещане за слабо изтръпване, което отшумява в рамките на няколко минути до изключително болезнено с усещане за парене, зачервяване и подуване. Какви усещате сзависи от силата и формулата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама