Правилният ред на нанасяне на грим


Правилният ред на нанасяне на грим
Снимка: iStock

В по-голямата си част гримирането варира от човек на човек. Някои обичат да започват с устните си, други с очите, а някои хора сменят реда, експериментирайки с различни техники за нанасяне всеки път. Редът, в който се нанася гримът, може да бъде много субективен. И все пак, долните съвети от холивудските гримьори Мишел Шейкшафт, Джейми Грийнбърг, Мелиса Мърдик и Тоби Хени ще са ви от полза.

1. Подготовка на кожата

Подготовката на кожата е от ключово значение, за да гарантирате, че вашият грим изглежда най-добре. Начинът, по който избирате да подготвите кожата си, зависи от различни фактори - от вашия тип кожа до това колко грим искате да нанесете и колко дълго желаете да издържи. Подобно на грима, процедурите за грижа за кожата също идват със собствен препоръчителен ред.

Изберете рутина за подготовка на кожата в три стъпки.

Започнете с лек хидратиращ серум, за да помогнете на кожата да се стегне без остатъци.

След това нанесете овлажняващ крем, който най-добре отговаря на вашите нужди. 

Завършете с SPF по ваш избор, който има хидратиращи свойства.

2. Праймер

Праймерът може да помогне за подобряване на грима ви, като прикрие порите, предотврати излишния блясък и засили издръжливостта. Това е възможност да се насочите към основните си проблеми с кожата, преди да нанесете грим. Изберете праймер, който отговаря на вашите нужди.

3. Фон дьо тен и коректор

Гримьорите са разделени относно реда, в който трябва да нанесете фон дьо тен и коректор. Поиграйте си и открийте какво работи за вас. Добре е да опитате няколко различни техники и да видите какво предпочитате.

Шейкшафт казва, че изборът какво да нанесете първо зависи от нуждите на вашата кожа. "Ако видя неравномерен тен на кожата – зачервяване, петна и други подобни – първата ми стъпка ще бъде да изравня кожата с фон дьо тен", казва тя. "Ако тъмнината под очите е това, което се откроява, ще започна с неутрализиране на тъмнината и озаряване на зоната под очите с помощта на коректор. Когато кожата е изравнена, вие създавате красиво, чисто платно и останалият грим ще се открои, като използвате по-малко продукт."

4. Контур и бронзант

Нанесете бронзант и/или контур след основата и коректора, препоръчва Шейкшафт. "Бронзантът добавя топлина и измерение към кожата и помага да се свърже тона на повърхността на лицето с тялото."

5. Вежди

Това е моментът, в който можете да започнете да попълвате веждите си. Те помагат за рамкиране на лицето и създаване на завършен вид. Независимо дали избирате пудри, моливи, гелове или комбинация от тези формули, първо изчеткайте космите и след това нанесете само там, където е необходимо. Това ще създаде мек и естествен вид на веждите.

6. Сенки за очи и очна линия

Тези, които редовно залагат на опушени очи или използват по-тъмни/ярки цветове, често предпочитат да започнат грим рутината си с тази стъпка. Това е така, защото остатъците могат лесно да бъдат почистени преди нанасяне на основата. Все пак повечето гримьори предпочитат да направят окото в този момент от рутината. "Когато нанасяте цвят до тъмно под очите, тенденцията е да бъдете малко тежки с грима на очите, защото той се конкурира с тъмнината", казва Шейкшафт. "Така че имам склонност първо да нанасям коректор и цветен коректор."

Гримът за очи може да има безкрайни повторения въз основа на цвят и избор на продукт, както и предпочитана формула и покритие. Кремообразните сенки често могат да се нанасят самостоятелно. Ако използвате прахообразни сенки, помислете за добавяне на праймер предварително, за да насърчите дълготрайността и да избегнете гънките. 

7. Спирала

Можете да завършите грима на очите си, като нанесете спирала. Ако планирате да използвате извивачка за мигли, направете го преди нанасяне на спирала, за да предпазите формулата от залепване на извивачката и потенциално да издърпате миглите. 

8. Руж и хайлайтър

Нанасянето на руж в края на вашата рутина ви позволява да приспособите цвета към цялостната си визия. Шейкшафт предлага да съчетаете цвета на устните си с ружа си, като изберете подобни полутонове, за да постигнете по-сплотен резултат.

"Често възниква въпросът дали първо да нанесете руж или хайлайтър", добавя тя. "Няма правилен или грешен отговор, но имайте предвид, че продуктът, който прилагате първи, обикновено ще бъде по-забележим." Ако искате да постигнете сияен външен вид с нюанс на цвят, тя препоръчва първо да нанесете хайлайтъра и да разпръснете ружа в сиянието. Ако предпочитате поп цвят и фин блясък, нанесете ружа преди хайлайтъра и разпръснете сиянието в цвета.

9. Устни

Цветът на устните обикновено се нанася в края на рутинния грим с едно предупреждение. "Обичам да завършвам с устната, тъй като тя може лесно да се промени“, казва Хени. Ако искате смели устни, не се колебайте да размените мястото им в списъка със сенки за очи, защото те ще се поддават на количеството грим, което нанасяте във всяка от другите стъпки.

10. Пудра

Въпреки че тези, които са склонни към образуване на гънки или имат мазна кожа, може да предпочетат да фиксират своя коректор с пудра веднага след нанасяне, изчакването до края има някои предимства. Позволява ви да използвате кремообразни и течни формули, без да се налага да обмисляте как това може да повлияе на праха. Можете също така да зададете конкретни зони по-стратегически, тъй като областите на лицето може вече да са били определени от други продукти, съдържащи пудра като руж на прах.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама