Кардамон за кожата: 4 ползи и начини за използване на тази подправка


Кардамон за кожата: 4 ползи и начини за използване на тази подправка
Снимка: iStock

Нещо толкова малко като кардамон може да подобри вашата грижа за кожата. Кардамонът се използва от поколения в традиционната индийска медицина и кухня. Тази универсална подправка е с високо съдържание на антиоксиданти и етерични масла. Може да помогне в борбата със свободните радикали, да намали възпалението и да предотврати преждевременното стареене. Ето няколко прости, но ефективни начина да включите кардамон в рутинната си грижа за кожата.

Ползи за кожата

1. Богат на антиоксиданти

Антиоксидантното богатство на кардамона произтича от неговия уникален химичен състав, както е установено в проучване, публикувано в списание Molecules. Съдържа различни съединения, включително флавоноиди, фенолни киселини и етерични масла, всички от които притежават мощни антиоксидантни свойства. Тези съединения помагат за неутрализирането на вредните свободни радикали, които са силно реактивни молекули, които могат да увредят клетките на кожата и да допринесат за преждевременно стареене. Като предпазва кожата ви от увреждане на свободните радикали, кардамонът може да помогне за поддържането на млада и здрава кожа. Така че, ако търсите лесно решение за намаляване на преждевременното стареене, включването на кардамон във вашата рутина за красота може да бъде полезно.

2. Намалява възпалението

Кардамонът има богати противовъзпалителни свойства, както е установено в проучване, публикувано в списание Anaerobe, най-вече поради високата им концентрация на антиоксиданти. Съдържа няколко антиоксидантни компонента, като флавоноиди и фенолни киселини, които помагат за намаляване на възпалението, както е установено в проучване, публикувано в Food and Science Nutrition. Възпалението е често срещано при много кожни заболявания, включително акне, екзема и розацея. Кардамонът намалява дразненето на кожата, като неутрализира свободните радикали и намалява образуването на възпалителни медиатори. Това от своя страна може да намали зачервяването, възпалението и общия кожен дискомфорт. Ако искате да намалите възпалението по естествен път, включването на кардамон в рутинната ви грижа за кожата може да бъде полезно. 

Вижте още: 3 супермодела от 90-те споделят как се грижат за лицата си

3. Подобрява кръвообращението

Кардамонът може потенциално да подобри кръвообращението поради своите вазодилататорни свойства. Това означава, че може да помогне за отпускане на кръвоносните съдове, позволявайки повишен кръвен поток. Подобреното кръвообращение е от съществено значение за доставянето на основни хранителни вещества и кислород до клетките на кожата, което може да насърчи здрава и сияйна кожа. Освен това, повишеният кръвен поток може да помогне за премахване на отпадъчните продукти от кожата, предотвратявайки натрупването и насърчавайки по-ясен, по-млад вид на кожата.

4. Подобрява текстурата на кожата

Кардамонът може да помогне за подобряване на текстурата на кожата чрез насърчаване на обмяната на клетките. Когато се използва в скраб за лице, кардамонът може нежно да ексфолира кожата, премахвайки мъртвите кожни клетки и придавайки по-гладък и сияен тен на кожата. Това може да помогне за намаляване на появата на груби петна и неравномерен тен на кожата. Освен това кардамонът може да помогне за стимулиране на производството на колаген, което може да подобри еластичността на кожата и да намали появата на фини линии и бръчки. Така че, ако искате да подобрите структурата на кожата си, добавянето на кардамон към вашия режим за красота може да бъде от полза.

Вижте още: Какво може да се случи с кожата ви, ако спрете да ядете сол

Как да използвате кардамон за кожата?

Кардамонът може да се използва по различни начини за грижа за кожата. От ексфолианти до маски, използвайте тази съставка по различни начини!

1. Скраб за лице с кардамон

Съставки:

• 1 супена лъжица смлян кардамон

• 1 супена лъжица мед

• 1 супена лъжица захар

Метод:

Смесете съставките, за да образувате паста. Внимателно масажирайте скраба върху лицето си, като се фокусирате върху зоните с груби петна. Изплакнете с топла вода и подсушете. Използвайте нежен овлажнител, за да хидратирате кожата.

2. Хидратираща маска с кардамон и мед

Съставки:

• 1 супена лъжица кардамон на прах

• 2 супени лъжици мед

Метод:

Смесете всички съставки в купа. Внимателно масажирайте сместа в лицето си. Оставете за 10-15 минути. Измийте с хладка вода.

3. Маска за лице с кардамон, куркума и лимон

Съставки:

• 1 супена лъжица кардамон на прах

• 1 супена лъжица куркума на прах

• Няколко капки лимонов сок

Метод:

Смесете всички съставки в купа. Внимателно нанесете сместа върху лицето си. Оставете сместа за 10-15 минути. Измийте с течаща вода.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама