Как правилно да използвате зехтин в грижата за косата си


Как правилно да използвате зехтин в грижата за косата си
Снимка: iStock

Зехтинът отдавна е обявен за течно злато. Той е полезен за тялото ви, когато го добавяте към храната, първокласен овлажнител и омекотяваща съставка за кожата, а хората използват зехтин за коса буквално от векове. Ето защо и вие да включите зехтин в грижата за косата си.

Добре ли е зехтинът за вашата коса?

Зехтинът е отлична съставка за вашата коса, когато се използва пестеливо и внимателно. Това е омекотяваща съставка, което означава, че може да помогне за омекотяване на косата ви, като същевременно овлажнява и създава защитен слой, който блокира хидратацията. Мастните киселини и антиоксидантите, открити в зехтина, са много полезни и подхранващи. Това е едно от най-добрите масла за хидратиране на скалпа и краищата на косата, когато я чувствате много суха. Единственият сценарий, при който не бихте искали да използвате зехтин в косата, е ако имате много фина или тънка коса, тъй като тя може да утежи косата ви и да изглежда мазна. Ето някои методи, които можете да опитате.

Вижте още: Зехтин или маслиново масло: Каква е разликата?

Омазняване на косата

Познато още като изглаждане на косата, омазняването на косата включва нанасяне на масло директно върху косата и скалпа, за да се задържи влагата. Загрейте маслото в микровълновата за няколко секунди (трябва да е топло, а не горещо), след това разделете косата и нанесете от скалпа до върховете. Можете да масажирате скалпа си, за да насърчите притока на кръв. Покрийте с шапка и преспете с нея една нощ, след това измийте с шампоан на сутринта.

Дълбоко кондициониращо лечение

Лечението с дълбоко кондициониране работи по подобен начин, но няма да носите маслото толкова дълго и няма да нанасяте зехтина върху скалпа си. Вместо това нанесете леко затоплено масло от средната част на тялото към краищата си и го оставете да стегне за 10 до 20 минути, след което измийте с шампоан. Можете също да смесвате това масло с балсами или по-редки масла за по-лесно приложение. Все пак ще получите всички предимства на зехтина, като направите коктейл с други съставки.

Вижте още: З домашни маски за коса, които превръщат и сламата в коприна

Без омазняване

Нанесете няколко капки върху дланите на ръката си и разтрийте напред-назад. Това ви помага да не използвате твърде много масло, което може да доведе до мазен ефект. Пригладете дланите си върху горната част на косата си и след това използвайте четка, за да изгладите допълнително и разпръснете маслата по-надолу по косъма.

Как да премахнете зехтина от косата

Зехтинът е доста плътно масло, така че често изисква повече усилия, след като сте готови да го премахнете. Можете да заложите на двойно измиване. Първото измиване ще разхлаби маслото и ще започне да се отстранява, докато второто ще даде повече пяна и почистваща цел.  Ако не харесвате миризмата, която зехтинът оставя след себе си, използвайте леко ароматизиран стилизиращ продукт или изберете шампоан с аромат, който харесвате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама