Как да разберете дали вашето акне е хормонално


Как да разберете дали вашето акне е хормонално
Снимка: iStock

Пъпките по лицето и тялото са нещо, което изпитват много хора. Всъщност приблизително 1 на всеки 10 души се сблъскват с акне по целия свят, според Националните здравни институти. Разбирането на различните видове акне е огромна стъпка към лечението и изчистването му. Ние се фокусираме върху хормоналното срещу бактериалното акне, което може да изглежда подобно, но има някои ключови разлики.

Какво е хормонално акне?

Хормоналното акне се предизвиква от хормонални колебания в тялото и се проявява като болезнени, дълбоки кистозни лезии обикновено в долната част на лицето и шията.

Това е по-често при тийнейджъри и жени, особено по време на менструация, бременност и менопауза. Тези колебания увеличават производството на мазнини, което запушва порите и насърчава бактериалния свръхрастеж. Хормоналното акне обикновено се появява по цикличен начин след менструален цикъл.

Долната част на лицето, линията на челюстта и областта на брадичката изглежда са най-често засегнати, но може да се появи на челото и бузите.

Вижте още: Ето какви са причините за акне по различните части на тялото

Лечение на хормонално акне

Лечението на хормонално акне често е двоен подход, който включва локално лечение за изчистване на порите и перорални лекарства за контролиране на хормоналните колебания (по-специално: блокиране на андрогенния рецептор). Препоръчва се използването на салицилова киселина, бензоил пероксид и/или ретиноиди заедно с орален контрацептив или лекарство, наречено спиронолактон.

Адекватният сън е важен за намаляване на колебанията на кортизола, което също може да увеличи производството на мазнини. Намаляването на млечните продукти също може да намали производството на мазнини и възпалението.

Какво е бактериално акне?

Акнето с голям бактериален компонент почти винаги включва някои гнойни пъпки (пустули). Може да се появи навсякъде по лицето или тялото, но се проявява най-често в области с много мастни жлези, включително челото, бузите и носа.

Появата на пъпките не се случва по цикличен начин и са склонни да бъдат червени и възпалени. Те могат или не могат да бъдат болезнени, но обикновено могат да бъдат изстискани – не че трябва да ги изстисквате!

Вижте още: Бюти пробив: Учени разбраха какво предотвратява акнето

Лечение на бактериално акне

Когато се изчисти бактериалното акне, целта е да се намали количеството бактерии, които се намират на повърхността на кожата.

Използването на бензоил пероксид – независимо дали е под формата на измиване на лицето или локално – последвано от антибактериален лосион като клиндамицин, може да помогне за намаляване на броя на бактериите върху кожата, като спомага за минимизиране на бактериалното акне.

Освен това нашият себум е основно "храна за бактерии", така че използването на ретиноид за предотвратяване на задръстванията с мазнини е полезно. Млечните продукти са склонни да бъдат възпалителни, така че избягването им също може да помогне.

Разлика между хормонално и бактериално акне

С две думи, хормоналното акне се причинява от хормонални колебания и обикновено се представя като дълбоки, болезнени кисти под кожата. Обратно, бактериалното акне се появява поради големи количества бактерии и масло, седи повече на повърхността на кожата и често има гнойна съставка.

И двете имат различни подходи за лечение, като хормоналното акне се възползва от пероралните лекарства, които контролират хормоналните колебания, а бактериалното акне изисква антибактериален лосион за контролиране на броя на бактериите. И двамата имат полза от локални лекарства за акне като бензоил пероксид, салицилова киселина и ретиноиди, както и от корекции на начина на живот, свързани със съня, стреса и диетата.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама