Как да използвате масло от чаено дърво във вашата рутина за красота


Как да използвате масло от чаено дърво във вашата рутина за красота
Снимка: iStock

Ако някога сте се сблъсквали със заболявания на кожата и скалпа като акне или пърхот, вероятно сте чели за естествените възможности за лечение и сте попадали на маслото от чаено дърво. Тази съставка често се рекламира заради противовъзпалителните си свойства, които могат да помогнат за отстраняването на точно тези проблеми.

В крайна сметка обаче това е етерично масло, което кара някои от нас да се замислят. Правилното използване на тези видове растителни продукти е от първостепенно значение: дори когато маслото от чаено дърво се прилага правилно, то може да предизвика реакции при хора с алергии или свръхчувствителна кожа. Ето как безопасно да включите това етерично масло в рутината си за красота, за да извлечете всичките му ползи за укрепване на кожата и косата.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво се произвежда от дестилацията на листа от чаено дърво, официално известно като Melaleuca alternifolia. Етеричното масло е пълно с антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Тези ползи го правят ефективна съставка в продуктите за кожа и коса.

Разреждане

Тази съставка винаги трябва да се разрежда. Самото масло от чаено дърво може да причини сухота, мехури и обриви. Ако искате да направите своя собствена тинктура, се препоръчва съотношение на разреждане от 1 до 2 капки масло от чаено дърво за всеки 12 капки носещо масло, което трябва да е меко, овлажняващо и безопасно за кожата.

Маслото от жожоба е чудесно носещо масло. Съчетаването на тази съставка с масло от чаено дърво трябва да предотврати дразнене на кожата.

Вижте още: Микронидлинг в домашни условия: Всичко, което трябва да знаете

Тестване 

Не забравяйте да направите пластир тест, който трябва да разкрие всякакви алергии или чувствителност към масло от чаено дърво. Нанесете една до две капки от разреденото масло върху вътрешната страна на предмишницата и ако не се появи дразнене в рамките на 24 часа, можете да го използвате по предназначение.

Масло от чаено дърво в грижата за кожата

Тъй като маслото от чаено дърво има лечебни и подхранващи свойства, то се използва най-добре за лечение на акне. Антистафилококовите свойства на маслото от чаено дърво, които намаляват бактериалната колонизация, помагат за заздравяването на белези, драскотини и порязвания - и също могат да намалят производството на масло.

Най-добрият начин да включите маслото от чаено дърво във вашия режим на акне е да купите продукти за грижа за кожата, които вече са формулирани с него. Геловете със салицилова киселина, по-специално, често се правят с този борещ се с акне растителен продукт. Страхотно е за акне и отпушване на порите, а добавянето на масло от чаено дърво помага за успокояване на възпалението, свързано с акне.

Масло от чаено дърво в грижата за косата

Маслото от чаено дърво може да избистри скалпа ви, като отмие излишната мазнина, мъртвата кожа и натрупванията. Може също така да отпуши порите на скалпа ви. Това помага да се предотврати натрупването на дрожди, което допринася за пърхота.

Можете да добавите няколко капки масло от чаено дърво към шампоана си, за да се грижите за скалпа – това ще ви помогне да поддържате нормалната флора на скалпа, ще предотврати натрупването на химикали и натрупването на мъртви кожни клетки. Разбира се, по-лесно е да си купите продукти за грижа с масло от чаено дърво във формулата.

Вижте още: 10 ежедневни неща, които тайно съсипват кожата ви

Колко време е необходимо, за да видите резултатите

Продуктите с масло от чаено дърво за кожа и коса могат да се използват ежедневно. С последователно приложение ще започнете да виждате ползите от използването на тази ботаническа съставка след четири седмици. Разбира се, всичко зависи от вашия тип кожа и начин на живот - и винаги трябва да се консултирате с вашия лекар или дерматолог относно възможностите за лечение, ако заболяването ви не се разреши или не се подобри.

Кой не трябва да използва масло от чаено дърво

С това казано, маслото от чаено дърво не е за всеки. Тези с активна екзема трябва го избягват напълно, тъй като кожната им бариера е компрометирана. Маслото от чаено дърво може да причини повече възпаление и дразнене, когато се прилага директно върху кожата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама