Брекети - 6-те неща, които никой не ви казва


Брекети - 6-те неща, които никой не ви казва
Снимка: https://www.marinovadental.com/

Брекетите са най-популярният и бърз метод за изправяне на зъби от години. Едни са привърженици на този метод, а други – никак, но ако трябва да бъдем обективни, да, брекетите в действителност изправят и подреждат зъбите много добре.

Преди да получите красива усмивка обаче трябва да преминете през някои неразположения, но нали знаете поговорката: „Трай, бабо, за хубост“?

Какво представляват брекетите?

Брекетите представляват ортодонтски апарат, който се залепва от външната страна на зъбите и не се сваля до края на лечението. А на големият въпрос: „Колко време трае лечението?“, е трудно да се даде еднозначен отговор, защото времетраенето варира в зависимост от конкретния случай. Обикновено обаче брекетите се носят около 2 години.

Трябва ли да правите нещо специално преди да ги поставите?

Прави зъби

Най-важното нещо, което трябва да направите преди да ви поставят брекети, е да отидете на зъболекар, който да излекува кариесите, ако имате такива. Също така можете и да почистите и зъбния си камък.

Вижте още: Алайнери - плюсове и минуси

Нещата, които никой не казва за носенето на брекети

Не слагайте много светъл цвят ластици

Да, определено по-светлите цветове ластици изглеждат страхотно върху зъбите, но проблемът е, че те много лесно се оцветяват и вероятността да ходите с пожълтели ластици, никак не е малка. Съветваме ви да залагате на ластици, които не са прозрачни или бели, а ако все пак сте решили, че това ще са вашите цветове, пийте винаги напитките със сламка.

Използвайте восък в първите дни от лечението

Щом ви поставят брекетите, веднага сложете восък върху онези, които усещате да драскат лекичко устната ви, защото след не повече от 2 часа вече ще имате болезнени рани.

Хапвайте сладолед

В първите дни ще усещате болка от напрежението, което апаратът оказва върху зъбите, затова вместо да пиете болкоуспокояващи, яжте сладолед. Студеното ще облекчи болките и ще отпусне зъбите ви за малко.

Брекети

Почиствайте зъбите си много добре

Ако не искате след приключване на лечението да имате кариеси по всички зъби, почиствайте ги наистина добре. Това, разбира се, не означава да миете зъбите си постоянно, а когато имате остатъци от храна по зъбите, да ги отстранявате веднага.

Внимавайте с мазните храни

Това отново е свързано с цвета на ластиците. Вероятността латексът да се оцвети от мазнината никак не е малък, затова по-добре я избягвайте. 

Няма забранени храни

Стига да внимавате! На много места ще прочетете, че има някои храни, които не се препоръчва да се приемат по време на лечението, но истината е, че можете да си хапвате абсолютно всичко, но малко по-внимателно, за да не счупите някой брекет.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама