5 грешки, които правите, когато ви се появи пъпка


5 грешки, които правите, когато ви се появи пъпка
Снимка: iStock

Да се ​​събудите с множество нежелани пъпки по лицето си е наистина неприятно. Често това ни кара да посегнем към различни продукти или пък да прибегнем към изстискване. За да сме сигурни, че избягвате тези "не-не" за грижа за кожата, ето какво не трябва да правите, когато ви се появи пъпка по лицето.

Не: Чоплете пъпките си

Първият ви инстинкт може да е да изстискате или чоплете нови пъпки, но се опитайте да се сдържите.

Когато хванете пъпка, увеличавате възпалението, както и вкарвате повече бактерии в кожата, което вероятно причинява инфекция. Повече възпаление означава по-дълготрайна пъпка, по-голям шанс за белег и по-голям шанс за постоянно зачервяване при по-светла кожа или хиперпигментация при по-тъмна кожа.

Какво да направите вместо това: Ако знаете, че не можете да устоите, поставете хидроколоиден пластир върху пъпката. Това държи пръстите ви далеч, предпазва бактериите и абсорбира гнойта.

Не: Прекалявайте с ексфолиращите съставки

Когато става въпрос за пъпка, възползвайте се от ексфолиращи съставки, насочени към акне, като салицилова киселина и бензоил пероксид, но го правете с известно ограничение.

Прекомерното ексфолиране може да изсуши кожата ви, да лиши кожата от нейните естествени мазнини, а за склонната към акне кожа може да го влоши, което причинява повече възпаление.

Какво да направите вместо това: Нежната, целенасочена грижа е много по-добра за здравето на вашата кожа. Ексфолирането трябва да се прави не повече от два до три пъти седмично и не трябва да търкате кожата си, когато използвате тези продукти. Ако имате работа с изолирана пъпка, използвайте целенасочено точково третиране върху засегнатата кожа вместо нанасяне върху цялата повърхност.

Не: Мийте лицето си прекалено много

Докато лошата хигиена може да допринесе за появата на пъпки в някои случаи, сега знаем, че причината за акнето е много по-сложна от това. Все пак има стари съвети, които настояват да миете лицето си повече или да посегнете към стягащи, изсушаващи почистващи препарати, когато се справяте с пъпка. Не правете това! Прекомерното измиване на лицето всъщност може да влоши акнето.

Какво да направите вместо това: Подобно на съвета по-горе, важно е да предприемете по-внимателен подход, когато се справяте с пъпки. Мийте лицето си не повече от два пъти на ден — или след тренировка/изпотяване — и винаги използвайте нежен почистващ препарат. Избягвайте търкане, триене и внимателно подсушете кожата си с потупване.

Не: Пропускайте овлажнителя

Хората с мазна кожа може да почувстват, че трябва да избягват напълно овлажнителя, но това също може да влоши акнето. Всъщност липсата на влага на повърхността на кожата ви може да накара тялото ви да произвежда повече мазнини, за да компенсира това, което му липсва. Е

Какво да направите вместо това: Не е необходимо да използвате силен овлажнител, ако имате мазна кожа. Вместо това използвайте овлажнител на водна основа без мазнини. Още по-добре изберете продукт, формулиран с успокояващи съставки като алое вера, цика, пептиди или екстракт от краставица. Използвайте го всеки път, когато миете лицето си.

Не: Използвайте локални ексфолианти върху кистозно акне

Кистозното акне се характеризира като дълбоки, големи, болезнени пъпки, които се намират по-дълбоко под кожата. Локалните ексфолиращи съставки – като салицилова киселина и бензоил пероксид – могат да помогнат на повърхностно ниво, но няма да направят много за вашия тен.

И двете съставки изсушават и дразнят епидермиса и не достигат до по-дълбоките дерми, където е възпалението на пъпката. Те могат да направят пъпката да изглежда по-забележима, като причиняват зачервяване и лющене на кожата около пъпката.

Какво да направите вместо това: За кистозно акне е най-добре да посетите дерматолог. Те могат да осигурят инжекция с кортизон за бързо премахване на едно или две кистозни петна. За упорито кистозно акне те могат да ви предложат план за лечение, който се занимава директно с проблема.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама