От 15 ноември официално започнаха коледните пости. В България през последните години все повече хора спазват строги режими на хранене без продукти от животински произход преди празниците с цел пречистване на душата и тялото. Личните причини за постене сред обществото са различни – от спазване на християнската традиция до поредния повод за пречистване от натрупаните в организма токсини.
Физическата и духовна трансформация е целта и на специалната програма GoBio, на която се подлага Златка Димитрова вече втори месец. Тя калява физиката и волята си с постоянни тренировки и строг режим. Екипът от професионалисти планира и следи всяка нейна стъпка, а тя от своя страна споделя, че се чувства все по-добре физически и емоционално и с всеки ден е все по-мотивирана да се справи с всяко изпитание.
От пет дни Злати премина на изцяло нов режим, съобразен с коледните пости. Специално за нея е разработено веганско меню, което има за цел да детоксикира тялото ѝ и да подсили имунната й система.
Интензивните тренировки изискват снабдяване на тялото и с аминокиселини и протеини през цялото време, а при липса на месо, яйца и млечни продукти това става доста по-трудно, но не и невъзможно. За целта ястията, които Златка приема, ще бъдат обогатени и със супер-храни като семенца на чиа, киноа, амарант, ленено и сусамено семе, кедрови ядки, спирулина и цианобактерии (синьо-зелени водорасли), кокос и продукти от кокос, комбуча и т.н.
Ето и едно примерно, изцяло веган меню:
Закуска:
Пилаф от червен ориз с ананас, чиа, прясно годжи бери, кокос и кленов сироп.
Междинно хранене:
Фит снак с портокал, годжи бери и сурови бадеми.
Обяд:
Веганска супа със сладък картоф, тиква, пресен лук и джинджифил.
Запечено на плоча тофу с киноа и гъби шийтаке.
Следобедна закуска:
Протеинов вегански шейк с кокосово мляко, банан, ленено семе, сурово какао и кленов сироп.
Вечеря:
Нахутени кюфтенца с едамаме с морска сол.