Теодор Ушев с поредна престижна награда


 Теодор Ушев с поредна престижна награда
Снимка: БГНЕС

Десетото издание на фестивала Анимафикс за анимационни филми в Сицилия, Италия, ще посвети специална ретроспектива на Теодор Ушев, който ще бъде удостоен с наградата "Гутузо" за 2024 г. на 22 юли, съобщава сайтът на проявата.

Ушев ще бъде почетен за цялостна кариера и за приноса си в развитието на рисуваното движещо се изображение.

С постоянното си търсене на нови форми на изразяване и любопитство към всеки аспект от света, българо-канадският режисьор се утвърди като една от водещите фигури на анимационното кино на 21-и век, отбелязва сайтът.

Повече за изложбата

Изложбата предлага изчерпателен преглед на творчеството му и на иновациите, белязали кариерата му, като включва почти всички филми, които той е създал за четвърт век - от "Тауър Бауър" (2005) през "Друкс Флукс" (2008) и "Глория Виктория" (2012) до номинирания за "Оскар" за късометражен анимационен филм "Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата", който попада в краткия списък за наградата на американската киноакадемия в същата категория и е смятан за един от върховете в кариерата на Ушев.

"Сляпата Вайша" и "Физика на тъгата" са по едноименните творби на Георги Господинов.

В зоната за виртуална реалност на фестивала зрителите ще могат да се насладят на потапящото преживяване, което ще им предложи VR версията на "Сляпата Вайша".

Повече за Теодор Ушев

Роденият в България Теодор Ушев, който понастоящем живее в Монреал, Канада, е известен в цял свят с личния си стил, отразяващ многобройни влияния от визуалните изкуства и литературата. Сблъсъкът на различни медии - живопис, колаж, фотография, филм на живо, анимационен филм, създава полиморфен опус, който днес е вдъхновение за много художници, посочват организаторите на сайта си. Творческата му биография включва над 15 филма, които му носят повече 200 международни отличия.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама