Открива се София Хартиен Арт Фест 2024


Открива се София Хартиен Арт Фест 2024
Снимка: София Хартиен Арт Фест

София Хартиен Арт Фест 2024 открива своето 14-то издание за пореден път с две мащабни експозиции във фоайе "Запад" и Мраморно фоайе на Националния Дворец на културата(НДК). Мотото на фестивала "Без граници" носи цялостната идея за това издание, чрез подбора на експозициите и авторите.

Първата експозиция във фоайе "Запад" представя част от Биенале за хартиено изкуство със скулптурите и инсталациите на български автори от конкурса МОЩ II, който се провежда за втори път. Творбите са съобразени с даденостите на фоайе "Запад" и са избрани от експертно жури. Селекцията от 7 мащабни проекта представя голямоформатни произведения, с екологични и хуманни послания. Творбите са в различни техники с оригинални творчески решения, вписващи се в елегантното пространство на Двореца на културата. Артистите ще бъдат наградени със сертификати за достижение в хартиеното изкуство от членове на журито.

Избраните автори са:

Аделина Раковска „Единение“

Екатерина Христова и Емил Деянов „Петият Елемент“

Елена Белова „Генезис“

Силвана Илиева „Форми на промяна“

Сияна Дамянова „Отпечатъци – следи в природата“

Христина Дечева „Фракталната геометрия на природата“

Цвета Петрова „Друг обект на желание“

В същото пространство е представена и кураторска селекция от Биеналето на чуждестранни голямоформатни произведения, които са в синхрон с българските инсталации и скулптури. Идеята за контраст и синхрон между световно и българско хартиено изкуство е обединена под мотото "Без граници".

Втората експозиция, разположена в Мраморно фоайе е 15-тото издание АМАТЕРАС – Годишна изложба/конкурс за хартиено изкуство. Това е емблематичния раздел на фестивала, който традиционно представя международна селекция с награден фонд от цял свят.

Тазгодишното издание включва 50 автора от 17 държави с 98 произведения.

Международно жури ще излъчи победителите. Наградите ще бъдат връчени от членове на журито и представители на подкрепящите организации – Министерство на културата, Столична община и СБХ. Голямата награда АМАТЕРАС и наградата за Български автор по традиция ще бъдат представени със самостоятелни изложби в СХАФ 2025.

Произведенията в двете изложби утвърждават човешките ценности и сигурността на нашата планета в един размирен и неспокоен свят. Този призив за обръщане към природата е важен и в противовес на нахлуващия изкуствен интелект, заплашващ да елиминира естествената потребност на човека да създава. Авторите са фокусирани върху инсталационни форми, обекти и скулптури, които имат по-мащабно звучене, чрез огромно разнообразие на техники и послания. Някои от тях са утвърдени имена, а други са млади и много талантливи артисти.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама