Новият български филм "Чума"изследва първичните инстинкти на рода


Новият български филм "Чума"изследва първичните инстинкти на рода
Снимка: Никола Ончев

Дали чумата изважда на преден план доброто и обостря злото. Дали събужда първичните страсти и позабравени инстинкти, или убива всичко в зародиш - още преди голямото начало и пропускането на светлината през пукнатините на собственото ни закърняло, замърсено или дори безвъзвратно обезцветено съзнание. Дали страхът, любовта, вярата в Бог влизат в неизбежен конфликт - за да доведат войната - след която идва мирът, или вечният покой за душите, или тихото възраждане и неизбежното порастване... Такива са основите на новия български филм "Чума", вдъхновен от творческия гений на Йордан Йовков в неговия разказ "През чумавото", и пречупени за големия екран от проф. Боян Биолчев. 

Днес, 15 юли, е последният снимачен ден на филма, чийто режисьор е Иван Владимиров.

Филмът беше заснет за 25 дни в района на село Каменица. Няколко снимачни дни се състояха и на римския декор в "Ню Бояна Студиос".

На римския декор беше пресъздаден пищен кервансарай, "някъде в пределите на Османската империя". Това е една от началните сцени във филма, в която Чорбаджи Юрдан (Свежен Младенов) и синът му Йоно (Матей Мичев) се завръщат от Божи гроб. В родните земи те ще заварят върлуваща чума, която ще преобърне живота им и този на техните близки завинаги.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков "През чумавото", сценарият на проф. Боян Биолчев изследва първичните инстинкти на човешкия род с психологическа дълбочина и библейски измерения.

Действието се развива в началото на 19 век, но филмът едва ли може да бъде определен като "исторически". За разлика от повечето български филми, които се връщат към епохата на османското робство, "Чума" не навлиза в политически и етнически тематики. Разказът се концентрира върху персонажите, върху груповия образ на селото и върху общочовешки морални въпроси.

Наред с многопластовите си философски послания, "Чума" ни предлага една лесна за следене сюжетна линия, която ще ангажира и държи в напрежение зрителите и ясни персонажи, с които можем да се идентифицираме.

В главната роля на Чорбаджи Юрдан влиза актьорът Свежен Младенов. Юрдан е лидер, щедър и състрадателен към съселяните си и живее в мир със себе си и с Бога. Синът му Йоно е неговата гордост. Но чумата ще разтърси света му из основи.

В ролите на Йоно и неговата любима Елица ще видим за първи път младите актьори Матей Мичев и Евелина Бибова. Матей завършва първа година актьорско майсторство в НАТФИЗ, а Евелина от три години посещава школата на Башар Рахал и Зафир Раджаб. Тя е и състезател по художествена гимнастика в "Славия" и е печелила множество медали. Ролите им във филма са далеч по-сложни от тези на "младите влюбени" – героите им се изправят пред огромни предизвикателства, немислими за съвременните им връстници.

С поддържащи роли във филма участват Людмила Сланева – майката на Елица и някогашна любима на Юрдан, Добрин Досев – в ролята на отец Матей, побратим на Юрдан, Велислав Павлов – като злосторник, Любомир Бъчваров – Старейшина на селото и Станислав Пеев – приказливия каруцар, надарен с природна хитрост.

Продуцирането на "Чума" е истинско предизвикателство. След като снимките се отлагат за повече от година заради административни забавяния в следствие на новия закон за киното, сега филмът се реализира в условия на хвърчащи цени и несигурност, които екипът компенсира с големи усилия и отдаденост към проекта. Екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полу-разрушени къщи, за да създаде декора за дома на Чорбаджи Юрдан, селска кръчма, манастир и др. Във филма има множество каскади с коне и камили, пожар и масови сцени.

Кинопремиерата на "Чума" се очаква в първата половина на 2023 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама