Ако искате тази година да приготвите малко по-различни сарми за Бъдни вечер, тази рецепта е точно за вас. Зелевите сарми с гъби са не само вкусни, но и лесни за приготвяне.
Ето какви продукти са ви необходими:
кисело зеле - 1 зелка
пресни гъби - 300 гр
праз - 1 стрък
ориз - 150 грама
целина - половин глава
чесън - няколко скилидки
червен пипер, чубрица и джоджен - според вкусовите предпочитания
зелев сок - около 200 мл
Вижте още: Ароматно греяно вино, с което ще впечатлите гостите на Коледа
Етапи в изпълнението на рецептата:
1. Започнете с подготовката на зеленчуците - нарежете праза и чесъна на ситно, а гъбите и целината - на малки кубчета.
2. Загрейте малко мазнина в дълбок съд. Към нея добавете гъбите, праза и целината.
3. След няколко минути добавете червения пипер, а след това измития ориз, чесъна и 200 мл вода. Варете до готовност.
4. Разделете зелевите листа от зелката. Отстранете плътната бяла жила, която е в средата на всеки лист.
5. Поставете по една лъжица от плънката в средата на всеки зелев лист и увийте сармите.
6. Подредете ги в тава, на чието дъно сте поставили няколко зелеви листа.
7. Поръсете със сухите подправки.
8. Добавете зелевия сок, а след това и малко олио.
9. Покрийте тавата с лист алуминиево фолио.
10. Печете около 50 минути във фурна, която предварително е загрята на 180 градуса.
11. След това премахнете фолиото и печете още 20 минути.