Рецепта за мусака, с която ще впечатлите всички


Рецепта за мусака, с която ще впечатлите всички
Снимка: iStock/Guliver

Мусаката е едно от най-любимите ястия на българите, а тази рецепта определено ще се хареса на всички.

Необходими продукти:

500 гр кайма

1 кафена чашка олио

3 глави лук

750 гр картофи

1/2 буркана стерилизирани домати или 5 броя пресни домати

1 супена лъжица доматено пюре

1 чаена лъжичка червен пипер

1/2 чаена лъжичка черен пипер и сол на вкус

за заливката:

30 гр краве масло

1 кафена чашка брашно

1 чаена чаша прясно мляко

1 яйце

50 гр кашкавал

1/3 връзка магданоз

Начин на приготвяне:

Дребно нарязаният лук се задушава в олиото до златисто, след което последователно се прибавят доматеното пюре, каймата и част от дребно нарязаните домати, а като се изпари влагате, се прибавят червеният и черният пипер.

Картофите се почистват и измиват, нарязват се на квадратчета и по желание могат да се полуизпържат. В намазаната с мазнина тавичка , на дъното на която са сложени дребно нарязани домати, се нареждат на последователни редове картофите и месото, като се завършва с картофи. Ястието се покрива с кръгчета от останалите домати, залива се с малко гореща вода и се пече във фурна до златисто.

След това се залива със заливката, приготвена по следния начин. Брашното се запържва в разтопеното масло и се разрежда с прясното мляко на кашица, към която след охлаждането ѝ се прибавят при непрекъснато разбиване яйцето и настъргания кашкавал. 

Мусаката повторно се записа и се поднася с дребно нарязания магданоз.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама