Сладкото от бели череши е едно от най-вкусните сладка, които традиционно нашите баби са правили. Възприето е виждането, че приготвянето му е изключително "тънка работа" и затова много домакини се притесняват да предприемат подобно начинание. Това е поредният мит, който ще разбием с тази рецепта.
Необходими продукти:
2 кг бели череши
1 кг захар
1/2 чаена лъжица лимонтозу
Начин на приготвяне:
Първо трябва да почистите белите череши от костилките. Това е малко трудоемка и пипкава работа. Казват, че най-лесно става със специалните уреди за чистене на костилки, но вие може да ползвате безопасна игла или голяма черна фиба за коса.
След като почистите черешите, изсипете ги в тава, а върху тях – захарта. Оставете ги да престоят 2-3 часа, докато черешите си пуснат сока. Изсипвате черешите в дълбока тенджера и слагате на котлона. Забележка: Ако черешите са по-дребни и не много сочни, добавете и 1 чаена чаша вода.
Варите сладкото на слаб огън, като от време на време разбърквате и обирате с решетъчна лъжица образувалата се от варенето пяна. Не бъркайте непрекъснато, за да не се смачкат черешките. Варите сладкото от бели череши до момента, в който капка от сиропа, капната върху чиния, не се разтича. Гледайте да не преварите сладкото, тъй като от една страна ще стане твърде гъсто, а от друга - няма да остане златисто и бистро.
Добавете лимонтузуто и оставете сладкото от бели череши да поври още 3-4 минути. Напълнете готовото сладко в измити и подсушени бурканчета, които след като затворите добре, обърнете с капачките надолу докато изстинат, за да се запечатат.
Източник: supichka.com