Защо доматите НЕ почервеняват и какво да правите


Защо доматите НЕ почервеняват и какво да правите
Снимка: iStock

Въпреки че доматите са относително лесни за отглеждане, понякога те могат да бъдат придирчиви. Няколко фактора могат да забавят или спрат узряването на плодовете, карайки доматите да се задържат в зелена фаза. Екстремните температури са най-често срещаният виновник, но храненето на почвата и грижите за растенията също могат да играят роля. Ако вашите домати не се зачервяват, не се притеснявайте. Открийте причините зад това често срещано предизвикателство и лесни начини за насърчаване на узряването на доматите в градината.

Фактори, влияещи върху узряването на доматите

Отглеждането на домати е бавен процес. Развиващите се плодове изискват шест до осем седмици, за да узреят напълно от момента на опрашването на цветята. Времето на зреене варира между сортовете домати, разбира се, но понякога има нещо повече. Разбирането как климатичните условия, храненето на почвата и грижите за растенията влияят върху развитието на плодовете ще ви помогне да отстраните проблемите с узряването.

Tемпература

Температурата е сред най-ограничаващите фактори, когато става въпрос за завързване и узряване на плодовете. Летните температури често надвишават оптималния температурен диапазон за узряване на домати, който е между 20 и 25 градуса. Есенните температури обикновено падат под този диапазон. Когато температурите се отклонят от идеалния диапазон, процесът на зреене се забавя.

По-специално прекомерната топлина може да спре процеса на зреене, тъй като пигментите, отговорни за оцветяването, ликопенът и каротинът, не се произвеждат, когато температурите се покачат над 30-32 градуса. Растенията, подложени на топлинен стрес, също ще отклонят енергията от узряването на плодовете към оцеляване, като например отглеждане на по-дълбоки корени. Когато температурите са твърде горещи или твърде ниски за узряване на лозата, доматите могат да бъдат довършени от лозата, както е описано по-долу.

Вижте още: Колко често да поливате доматите в екстремни горещини

Нива на азот в почвата

Когато растенията не успеят да се справят според очакванията, градинарите често посягат към тора или маркуча за поливане, опитвайки се да подхранват растенията за производство. Такова подхранване може да навреди на узряването на плодовете. Твърде много азотни торове насърчават растежа на листата за сметка на цветята и плодовете. Нуждите от азот на доматеното растение варират с растежа на растението, изисквайки повече през ранните етапи на установяване и вегетативен растеж. Прекомерното поливане също може да забави узряването на плодовете, като намали движението на въздуха в почвата.

Избягвайте прекомерното глезене, когато плодовете не узреят. Поддържайте редовни практики за напояване, за да осигурите постоянна влага и прилагане на торове според развитието на растенията. Доматите се възползват от тор с ниско съдържание на азот, високо съдържание на фосфор и средно до високо съдържание на калий.

Вижте още: Доматите ще раждат по-едри плодове, ако ги торите с този евтин кухненски остатък

Плодово натоварване на растението

Доматите се отглеждат, за да произвеждат по-богати реколти, но понякога доматените растения могат да бъдат претоварени с плодове. Това е особено вярно, когато растенията се опитват да управляват други стресове, като висока температура или суша. Развиващите се плодове се конкурират с корени, цветя и листа за ограничени ресурси. Същите стресови фактори могат също да накарат растенията да загубят листа, което означава, че се произвежда по-малко енергия чрез фотосинтеза.

Когато плодовете не успяват да узреят по време на периоди на стрес, може да е полезно да изрежете част от доматите. Започнете с всички, които са напълно пораснали, но останали зелени, и ги оставете да узреят на плота. Това ще намали потреблението на енергия на растението, позволявайки повече ресурси да достигнат до останалите домати.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама