Мразите гладенето? Опитайте тези съвети, за да запазите дрехите си без гънки


Мразите гладенето? Опитайте тези съвети, за да запазите дрехите си без гънки
Снимка: iStock

Ако предпочитате дрехите ви да са супер чисти и без гънки, тогава гладенето вероятно е част от ежедневието ви. Но какво, ако ви кажем, че не е задължително? Вместо да прекарвате ценното си време в гладене, когато бързате да се приготвите, можете да направите няколко стратегически промени, които ще ви помогнат да предотвратите образуването на гънки. И така, ето няколко начина да предпазите дрехите си от набръчкване, така че да не се налага да губите времето си в гладене.

Използвайте правилния цикъл на пералната машина

Изборът на правилния цикъл е лесен начин да предотвратите набръчкването на дрехите си. За повечето естествени влакна, като памук, нормалният или експресен цикъл ще бъде наред, но деликатният цикъл трябва да се използва за синтетични и деликатни дрехи. Тези цикли използват по-малко механично действие – триене и преобръщане – плюс по-бавни скорости на извличане.

Изберете правилния цикъл на сушене

Спазването на правилния цикъл на сушене също може да премахне гънките, преди да започнат да се появяват. Винаги проверявайте етикета на дрехата си и изберете цикъл на сушене, подходящ за вида на тъканта. Например, памукът може да издържи нормален цикъл с по-високи температури и центрофуга, докато деликатната блуза може да изисква без нагряване, ниско барабанна настройка.

Вижте още: Каква е разликата между гладене с ютия и пара

Избягвайте цикли на сушене с ограничено време

Въпреки че може да звучи удобно да поставите дрехите си в сушилнята за определен период от време, това е лесен начин случайно да пресушите дрехите си. Избягвайте опцията за сушене по време и вместо това използвайте цикли на сушене в сушилня, които използват сензор. Модерните сушилни имат сензори за влага, които спират процеса на сушене, след като по-голямата част от водата изчезне. Това също ще помогне за предотвратяване на статично електричество. Статиката може да съществува само когато цялата влага е изчезнала от дрехата. Ето защо дрехите може да имат статично електричество, когато ги вземете, но вече не го правят, след като ги облечете.

Не оставяйте дрехите си да изсъхнат докрай

Извадете дрехите, които са склонни да се намачкват, докато са само малко влажни. Това трябва да предотврати статично електричество и набръчкване. След това можете да закачите тези дрехи, за да изсъхнат до края.

Вижте още: Двойно по-малко гладене, хитрите домакини слагат това на дъската (ВИДЕО)

Опитайте спрей за тъкани

Понякога, колкото и да се опитвате да предотвратите появата на гънки, те все пак се случват. Някои дрехи просто са склонни към този проблем. Ако случаят е такъв, опитайте спрей за тъкани, формулиран специално за тази цел. Спрейовете за премахване на гънки работят, като добавят влага към дрехата, за да премахнат бръчките и могат да бъдат ефективна опция, когато сте в затруднено положение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама