Как да премахнете петна от слънцезащитни продукти от дрехи и мебели?


Как да премахнете петна от слънцезащитни продукти от дрехи и мебели?
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно вече сте се въоръжили с информация колко е важно да предпазвате кожата от вредните UV лъчи с подходящи SPF кремове, но мисълта, че тези кремове оставят лесно мазни, жълто-оранжеви грозни петна по дрехите, по банските костюми, ризи или рокли, до кърпи, изобщо не е забавно.

Вижте още: 4 грешки при почистване на огледала

Нещо повече, ако не можете да се изкъпете, преди да влезете в колата си след плажа, има вероятност да получите петна по седалката, а след това и по вечерните си дрехи, когато влезете в колата. За щастие има решения, казва Вера Питърсън, президент на Molly Maid, която казва, че има много ефективни начини за премахване на слънчеви петна.

Първо, когато имате време, опитайте се да изчакате слънцезащитният крем да изсъхне напълно, преди да облечете бански костюм или плажна рокля. Освен това, когато нанасяте повторно крема, внимавайте да не нанесете дебел слой около банския костюм, особено около презрамките и деколтето.

Трябва също така да се отбележи, че трябва да започнете да почиствате петното възможно най-скоро, защото колкото по-дълго слънцезащитният крем остане върху дрехите или мебелите, толкова по-трудно ще бъде премахването на петното. Ако нямате време, достатъчно е да накиснете тъканта в студена вода и да добавите препарат за отстраняване на петна. Но избягвайте кислородните и хлорните избелители, тъй като те могат да реагират с обичайната слънцезащитна съставка авобензон – влошавайки петната.

Тъй като слънцезащитният крем е продукт на маслена основа, първата стъпка е да премахнете маслото. Обърнете дрехата отвътре и изплакнете петното под студена течаща вода. След това направете разтвор от топла вода и течен препарат за съдове и избършете петното с него от външните краища навътре. Накрая изплакнете добре тази част от тъканта със студена вода и след това я изперете както обикновено със силен препарат – съветва експертът. Не поставяйте дрехата в сушилнята, докато не сте сигурни, че петното е отстранено, тъй като интензивната топлина на парата може да „циментира“ петното. Ако не сте отстранили напълно петното, Питърсън предлага да накиснете дрехата за една нощ в разтвор от студена вода и белина на кислородна основа, смесени според указанията на опаковката.

Вижте още: Големият списък за морето: Събери лесно багажа си!

Столчета за кола или диван

Слънцезащитните продукти често се оказват върху седалките на колата, но също така и върху дивана в хола, защото децата рядко следват инструкциите да се изкъпят, преди да влязат в хола. Първото нещо, което трябва да направите в този случай, е да проверите предложенията на производителя на плата за почистване на седалката или фотьойла.

А именно инструкциите на етикета за поддръжка се различават в зависимост от материала, от който са изработени мебелите. Има мебели, които може да се нуждаят от професионално почистване, така че бъдете внимателни - казва Вера Питърсън.

Ако решите от инструкциите, че можете сами да се справите с отстраняването на петна, ето няколко съвета за различни материали:

Обикновен плат

Смесете 1 чаена лъжичка течност за миене на съдове, 1 супена лъжица бял оцет и 1 чаша топла вода в малка спрей бутилка. Добавете 1 чаена лъжичка сода за хляб и бързо завийте горната част на бутилката.

"Содата за хляб и оцетът ще създадат много мехурчета при смесване, така че бъдете внимателни" - предупреждава Вера Питърсън. Напръскайте бяла почистваща кърпа с разтвора и внимателно попийте и разтрийте всички петна по тъканта, добавя тя. Оставете тъканта да изсъхне.

Кожа

Направете почистващ разтвор, като смесите равни части вода и бял оцет в преса. Накиснете микрофибърна кърпа в разтвора, така че да е влажна, но не прекалено мокра. Избършете кожата, периодично изплаквайте кърпата в разтвора. Подсушете кожените мебели с чиста, суха кърпа от микрофибър.

Микрофибър

"Алкохолът е вашият съюзник в почистването на повечето предмети с микрофибърна кърпа" - съветва Питърсън. Напръскайте мястото със спирт, след това изтъркайте с бяла или светла гъба (така че цветът да не се пренася върху дивана, докато шлайфате). Мебелите трябва да съхнат бързо, защото алкохолът бързо се изпарява. След като изсъхне, използвайте четка за химическо чистене и изчеткайте дивана с кръгови движения, за да изгладите повърхността на тъканта.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама