Как да премахнете жълтите петна от възглавниците


Как да премахнете жълтите петна от възглавниците
Снимка: iStock

Няма нищо по-хубаво от това да се сгушите в мека, пухкава възглавница в края на дългия ден...и нищо по-лошо от това да си помислите какви гадости може да се крият под вашата калъфка. Разбира се, вие редовно перете чаршафите и калъфките си, но кога за последен път се справихте с тези жълти петна по възглавниците си? Възможно ли е изобщо да се отървем от тях? Отговорът е категорично да.

Дори и най-добрите възглавници се обезцветяват с течение на времето и се появяват петна - особено петна от пот. Ето как да се отървете от тези неприятни жълти петна от вашите възглавници.

Защо възглавниците пожълтяват?

С една дума: пот. Това е проблем, който засяга всички, дори и да не го осъзнавате в момента. Докато спим, ние сме склонни да се потим. Ето защо виждате жълтеникави петна по възглавницата си.

Нашата пот причинява тези жълти петна по възглавниците поради химикал, който съдържа - урея. Безвреден страничен продукт от нашата пот (а в много по-големи количества и от урината ни), уреята се разгражда и се превръща обратно в амоняк с течение на времето. Всъщност амонякът е този, който причинява тези жълти петна.

Вижте още: Как да перете различните типове възглавници

Можете ли да премахнете жълти петна от възглавниците?

Абсолютно! Ключът към успеха е правилното им перене и сушене, както и използването на правилните продукти. Повечето хора ще посегнат към белина, за да премахнат жълтите петна от възглавниците, но това е голямо не-не. Когато става въпрос за пране на възглавниците ви, устоявайте на желанието да използвате хлорна белина, за да ги избелите. Петната от пот са базирани на протеини и белината не е идеалното решение, тъй като може да причини допълнително пожълтяване.

Вместо това, кислородна белина е това, което ще искате за възглавници, които са оцветени в жълто. Неговите активни съставки, водороден пероксид и натриев карбонат, се разтварят в калцинирана сода, органичен материал, който обикновено се счита за безопасен за околната среда. Кислородната белина действа, като освобождава кислород, когато е изложена на вода, като леко повдига петна от материала, който се пере. Той е много по-безопасен за естествените тъкани от обикновената белина, която съдържа натриев хипохлорит и може да повреди определени бои и тъкани.

Вижте още: Полезни съвети при избора на възглавница

Как да премахнете жълти петна от възглавници

Напръскайте възглавницата си с препарат за предварителна обработка на пране. Оставете да престои 15 минути.

Използвайте четка за зъби, за да разхлабите нежно остатъците от петна по възглавницата.

Разтворете мерителна лъжица кислородна белина в гореща вода в леген. Накиснете възглавницата си в разтвора за една нощ. Изперете и изсушете възглавницата както обикновено.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама