Как да почистите до блясък хладилника отвътре и отвън


Как да почистите до блясък хладилника отвътре и отвън
Снимка: iStock

Всички имаме едно домакинско задължение, което просто не понасяме и се опитваме всячески да избягваме. А за много от нас това е почистването на хладилника. Дори ако имате един от най-добрите хладилници на пазара, разливат се неща, рафтовете стават лепкави и понякога дори се развиват странни миризми. 

Преди да започнете

Най-доброто време за почистване на хладилник е преди следващото ви пазаруване на хранителни стоки - в края на краищата не можете да почистите добре хладилник, който е пълен с храна, независимо колко е организиран. Преди да почистите хладилника си, трябва да го изпразните напълно. Не се опитвайте да се измъкнете, като местите продукти от едната страна на хладилника в другата, защото няма да можете да почистите дълбоко и рискувате да замърсите храната с почистващия продукт.

Докато изваждате храната, проверете сроковете на годност. Ако нещо изглежда или мирише странно, хвърлете го.

Вижте още: Ето защо трябва да слагате кухненска хартия в хладилника

Как да почистите вътрешността на хладилника

1. Отстранете всички подвижни чекмеджета и рафтове на хладилника. Внимателно ги оставете настрана.

2. Подгответе мивка, пълна с топла сапунена вода. Потопете рафтовете и чекмеджетата и ги оставете да се накиснат, докато започвате с вътрешността на хладилника.

3. Избършете вътрешността на хладилника или с препарат за съдове и вода, или с универсален, нетоксичен почистващ препарат и микрофибърна кърпа или гъба без надраскване. За твърди петна (или сериозни миризми), изтъркайте с паста от сода за хляб и вода. Изплакнете добре, за да сте сигурни, че няма остатъци от препарат за съдове.

4. Почистете трохите и остатъците в гуменото уплътнение на вратата със стара четка за зъби или нож, увит в парцал.

5. Затворете вратата(ите), за да дадете време на хладилника да се охлади отново до правилната температура.

6. Време е да измиете мокрите рафтове и чекмеджета. Използвайте микрофибърна кърпа и разтрийте внимателно, за да премахнете упоритите, лепкави остатъци. Изплакнете обилно, за да сте сигурни, че няма остатъци от препарат за съдове.

Вижте още: Тези 4 храни стават токсични, когато се съхраняват в хладилник

Как да почистите хладилника отвън

1. Избършете външната страна на хладилника с гъба или микрофибърна кърпа, като използвате разтвор от мек препарат за съдове и вода. За хладилник от неръждаема стомана използвайте препарат за почистване на неръждаема стомана. Можете също така да избършете хладилника с оцет и след това да нанесете малко зехтин върху микрофибърна кърпа, за да избегнете ивици.

2. Работете отгоре надолу. Избършете повърхността, изплакнете кърпата и избършете отново.

3. Прахосмукачка под хладилника/ Ако можете да отделите хладилника си от стената, почистете с прахосмукачка пода и отстрани, където често се събра мръсотия.

Как да почистите фризер

1. Размразете фризера си. Преди да почистите и подредите фризера си, е задължително да го размразите. Защо? Сланата може да се превърне в лед, който покрива вътрешните вентилационни отвори и температурните сензори, което може да накара вашия фризер да работи извънредно, губейки енергия и влошавайки натрупването на лед.

2. Извадете всички подвижни рафтове и чекмеджета. Оставете ги да се охладят до стайна температура, преди да ги измиете на ръка с вода и натурален препарат за съдове.

3. Извадете цялата храна от вашия фризер. Хвърлете всяка храна, която не можете да идентифицирате. Поставете цялата храна, която съхранявате, в охладител.

4. Избършете вътрешността на вашия вече празен и размразен фризер с гореща сапунена вода. Не забравяйте да почистите вътрешността на вратите на фризера и всички чекмеджета, които не могат да бъдат извадени. Изплакнете обилно, за да отстраните препарата за съдове. Подсушете всичко с чиста микрофибърна кърпа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама