Противно на общоприетото схващане, кухненските гъби не са само за кухненска употреба. Те могат да бъдат гениално преназначени в градината. Научете как да рециклирате вашите кухненски гъби и да се възползвате максимално от тях.
1: Подобряване на растежа на растенията
Един метод за рециклиране е смесването на парчета гъба в почвата. Ще имате нужда:
ножици
кухненска гъба
саксия
Нарежете гъбата на малки парчета с ширина около 1 см. След това напълнете саксията си с почва, като я разпръснете с парчета гъба, за да създадете еднородна смес.
Тези фрагменти от гъба осигуряват бърз и оптимален растеж на корените, благодарение на въздушните пространства, които създават. Не забравяйте, че корените се нуждаят от вода и въздух, за да се развият правилно.
Вижте още: Листни въшки: Как да се отървете без химикали + превенция
2: Борба с листните въшки
Листните въшки са често срещан вредител по растенията и да се отървете от тях може да бъде предизвикателство. Тук може да ви бъде полезна кухненска гъба. Накиснете я във всеки продукт против паразити и я използвайте за почистване на клоните и листата.
3: Възпиращо средство за къртици и мишки
Докато листните въшки атакуват отгоре, къртиците копаят отдолу. Можете да ги отблъснете с етерични масла, които те много не харесват. Накиснете гъба в избраното от вас етерично масло и я поставете в почвата. Това вероятно ще ги отблъсне. Мишките също са чувствителни към тези миризми.
Вижте още: 5 зеленчука, които можете да отгледате отново от остатъци
4: Засаждане от семена
Друга употреба на старите кухненски гъби е за засаждане на семена. Разделете гъбата на две, но не напълно – колкото да направите прорез. Поставете избраните растителни семена в този прорез, като ги раздалечите на поне 2 см едно от друго. Поставете гъбата в съд с малко вода и изчакайте търпеливо семената да покълнат.
След две седмици трябва да се види първоначалният растеж. След като разсадът достигне около 8-10 см в диаметър, трябва да се прехвърли в по-голяма саксия с пръст.