Как бързо да премахнете петно ​​от мастило от дивана


Как бързо да премахнете петно ​​от мастило от дивана
Снимка: iStock

Петно от мастило върху диван от плат никога не е хубаво нещо, но за щастие може да се премахне с прости и евтини домакински предмети. Независимо дали е причинено от химикалки или маркери, тези четири начина осигуряват ефективни решения, за да се избегнат разходите за закупуване на нов диван. Ключът към премахването е да се справите с петното възможно най-скоро и да използвате правилния препарат и метод.

Първо трябва да попиете излишното мастило, след което да използвате препарат за съдове, алкохол, лакочистител или оцет. От съществено значение е да не търкате енергично петното, тъй като това може да доведе до неговото разпространение и задържане за постоянно.

Продължете да четете за инструкции стъпка по стъпка как да премахнете петно ​​от мастило от дивана си по четири начина.

С помощта на препарат за съдове

С помощта на хартиена кърпа попийте колкото е възможно повече от мастилото. Избягвайте да го търкате, което може да го разпространи или втвърди.

В малка купа добавете достатъчно количество течен препарат за съдове (около една чаена лъжичка) към топла вода, за да създадете пяна, когато разбърквате сместа.

Вземете чиста микрофибърна кърпа и я потопете в топлата сапунена вода, след което попийте петното. Повторете процеса, докато петното изчезне. Вземете друга микрофибърна кърпа и я намокрете с топла вода, след което попийте зацапаната зона, за да отстраните всички остатъци от сапун.

Ако зацапаната зона е прекалено мокра, вземете суха кърпа от микрофибър и я натиснете надолу, за да премахнете допълнителната влага, след това оставете тъканта да изсъхне напълно, преди да седнете или да поставите възглавници и одеяла на дивана.

Вижте още:  Как да премахнете петна от молив по стените по 4 лесни начина

С помощта на изопропилов спирт/алкохол

Вземете хартиена кърпа и попийте колкото е възможно повече от мастилото. Потопете чиста, суха кърпа от микрофибър в спирт и внимателно натиснете надолу върху петното. Повторете, ако е необходимо, докато петното бъде отстранено, но никога не търкайте оцветената зона, за да избегнете разпространението. Вземете друга микрофибърна кърпа, намокрете я с вода и попийте мястото, за да отстраните остатъците от алкохол. Подсушете с чиста, суха кърпа, след което оставете да изсъхне напълно на въздух.

С помощта на лакочистител

Използвайте лакочистител без ацетон, за да се отървете от петно ​​от мастило върху диван от плат. Започнете, като попиете петното с хартиена кърпа, за да премахнете възможно най-много мастило. Потопете чиста, суха кърпа от микрофибър в лакочистител и попийте петното. Повторете, ако е необходимо, докато петното бъде отстранено. Вземете друга микрофибърна кърпа и я навлажнете с топла вода, след което попийте мястото, за да премахнете остатъците от лакочистителя или миризмата. Отстранете излишната влага с чиста, суха кърпа и оставете тъканта да изсъхне напълно.

Вижте още: Лесни начини да се отървете от различните петна по килима

С помощта на бял оцет

Използвайте бял оцет, а не ябълков или винен оцет, за да премахнете петно ​​от мастило от диван от плат.

Попийте излишното мастило от тъканта с чиста хартиена кърпа. В малка купа смесете равни части бял оцет и вода. Потопете чиста кърпа от микрофибър в сместа от оцет и вода, попийте петното от мастило, като повтаряте процеса, докато изчезне. Избягвайте да търкате петното, за да предотвратите разпространението или залепването му. Вземете друга чиста микрофибърна кърпа, навлажнете я с вода и попийте петното, за да премахнете остатъците от оцет. С помощта на суха кърпа отстранете излишната влага, след което оставете тъканта да изсъхне напълно на въздух.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама