6 неща, които НЕ трябва да поставяте в сушилнята


6 неща, които НЕ трябва да поставяте в сушилнята
Снимка: iStock

Въпреки че несъмнено е удобно да преместите всичките си мокри дрехи от пералнята в сушилнята, не всички могат да издържат на високата топлина на уреда. Ако ви е омръзнало да проверявате всеки етикет за грижа, за да видите кои неща можете и не можете да поставите в сушилнята, има няколко твърди и бързи правила, които можете да следвате, за да ви помогнат да се ориентирате. 

Ето какво НИКОГА да не поставяте в сушилнята:

1. Сутиени, бански костюми, облекла за упражнения и други материи от спандекс

Дрехи със спандекс, като дрехи за упражнения, бански костюми и сутиени, трябва да се сушат на въздух. Интензивната топлина на сушилнята може да разруши влакната в тъканите, които съдържат спандекс и да причини повреда с течение на времето или да накара спандекса да загуби еластичност. Ако дрехата ви има само малък процент спандекс, тя може да се суши на най-ниската температура.

2. Коприна

Деликатни тъкани като коприна никога не трябва да се поставят в сушилнята, освен ако вашият модел няма цикъл само с въздух. Твърде много топлина ще съсипе тъканта. За да запазите коприната в най-добрия ѝ вид, обикновено поставете дрехите легнали, за да изсъхнат, така че да поддържат формата си и ги пазете от пряка топлина. При всички нежни тъкани е най-добре да проверите етикета за грижа преди пране или сушене по какъвто и да е начин.

3. Кожа или изкуствена кожа

Истинската кожа не се справя добре с топлина или вода и не трябва да се поставя в сушилня. Всъщност топлината може да причини напукване на материала. Синтетичната кожа е малко по-малко чувствителна, но високите температури могат да я накарат да се стопи или свие. Изсушаването на въздух все още е най-добрият начин на действие.

4. Дантела

Подобно на коприната, дрехите с дантелени детайли трябва да се сушат на въздух, тъй като тъканта обикновено е деликатна. Когато се постави в сушилнята, дантелата може да се закачи, изгори или да се свие.

5. Дрехи с декорации

Любимата ви блуза с пайети? Най-добре е да не я слагате в сушилнята. Същото важи и за дрехи, които имат мъниста или други залепени декорации. Сушилнята може да разтопи по-деликатни пайети – причинявайки проблем на вашето облекло и вашата сушилня – да повреди тъканта, ако мънисто се закачи по време на сушене и в крайна сметка не е най-добрият избор.

6. Раници

Ако детето ви донесе вкъщи мръсна раница, изперете я – след това я оставете да изсъхне на въздух. Високите температури на топлина от сушилните могат да повредят тъканта, по-конкретно аксесоари към артикулите, като ципове.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама