Прочетете внимателно следващите редове и запомнете какво никога НЕ трябва да правите в кухнята.
1. Използвате една дъска за рязане за всичко
Желателно е да имате най-малко две дъски за рязане: една за плодове и зеленчуци и една за месо. Бактериите от месото често остават по дъската и така може да се пренесат в други продукти.
2. Опитвате сурово ястие или тесто
Имате навика да опитвате суровата смес, за да видите как е на вкус? Забравете за това! Суровите храни може да причинят инфекции, както и хранителни натравяния.
3. Не миете достатъчно ръцете си
Работа с различни продукти изисква винаги да миете ръцете си преди всяка следваща стъпка на готвене с топла вода със сапун.
4. Опитвате се да спасите развалена храна
Ако имате дори и най-малко подозрение, че продуктът се е развалил, по-добре е незабавно да го изхвърлите, за да не се натровите. Много хора се опитват да спасят храните с изтекъл срок на годност, което е голяма грешка.
ОТ КОИ НЕЩА У ДОМА ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕМ СПОРЕД ФЪН ШУЙ
5. Изчаквате, докато храната се охлади, преди да я сложите в хладилника
Бактериите се разпространяват при по-висока температура. Топлата храна може да издържи не повече от 1-2 часа извън хладилника, в противен случай рискувате да развалите вкуса ѝ, както и да получите хранително натравяне. По време на излети използвайте преносим хладилник или хладилна чанта, особено през лятото.
6. Не сменяте достатъчно често гъбата за миене на съдове
Това са най-мръсните предмети в кухнята, в които винаги се натрупва голям брой бактерии. Не бъдете мързеливи, а ги мийте много хубаво всеки ден. Също така е хубаво да ги подменяте на всеки 2 седмици.
Ако спазвате тези правила, ще се радвате на вкусна храна и добро здраве. Винаги трябва да помните, че ние сме това, което ядем. Ето защо е време да промените навиците си в кухнята.