5 стайни растения, които (вероятно) не можете да убиете


5 стайни растения, които (вероятно) не можете да убиете
Снимка: iStock

Има такива от нас, които като земни феи могат да култивират буйни стайни растения. А има и такива, които носят вкъщи един сукулент в саксия на всеки шест месеца и го поставят с надежда на перваза на прозореца, където прекарва следващите шест месеца, бавно губейки воля да продължи. За всички вас от втората група, ето 5 растения, които ще устоят на най-добрите ви опити да ги унищожите.

Африканско копие (Dracaena angolensis)

Африканското копие, сукулентно многогодишно растение, произхожда от Африка.

Сукулентите често се смятат за лесни за отглеждане, така че ако са ви умрели в миналото, може да сте предположили, че вие сте проблемът, но всъщност може да е била вашата почва. Сукулентите обикновено се продават в смес за саксии на основата на торф, но ще имате по-голям успех, ако ги пресадите в смес, специфична за кактуси и сукуленти – обикновено смес от пясък, пемза или перлит (лек материал, направен от вулканично стъкло) и песъчинки само с малко органична среда за засаждане. Тази пореста почва е по-добра за отвеждане на влагата от тези прословуто устойчиви на суша растения, които не изискват много хидратация.

Говорейки за влага, вашето растение ще се нуждае от вода само на всеки две седмици през лятото и всеки месец през зимата. Поставете го на ярко осветен прозорец и внимавайте, ако го изнасяте на открито: оставяйте го само сутрин на слънце, а когато температурата падне под 12 градуса, е време да го внесете вътре.

Вижте още: Това растение ще донесе хармония и щастие в дома ви

Замиокулкас (Zamioculcas zamiifolia)

Растението замиокулкас мрази преполиване. Поставете го в добре дренирана почва за саксии, която се оставя да изсъхне между поливанията. Това означава поливане около два пъти месечно през лятото и веднъж месечно през зимата, когато е в латентно състояние. Растението не е много гладно за светлина (може да расте дори на места само с флуоресцентна светлина), но се справя най-добре с ярко, непряко слънце. (Директното слънце може да причини изгаряне и покафеняване на листата.) Торете само веднъж или два пъти годишно.

Пеперомия (Peperomia obtusifolia)

Като цяло може да понася слаба светлина в продължение на няколко месеца без стрес, като предпочита ярка индиректна светлина (пряката слънчева светлина ще изгори листата); суха почва (отново, пазете се от преполиване); и средна до ниска влажност.

Златен потос (Epipremnum aureum)

Това растение не изисква много поддръжка: въпреки че предпочита ярка, непряка светлина, може да издържи дълги периоди на слаба светлина и също така не се нуждае от много поливане. Не забравяйте да оставите почвата да изсъхне между поливанията, но пръскайте листата редовно, за да поддържате нивата на влажност високи. Избърсвайте листата от време на време с мек парцал, за да премахнете събрания прах, и наторявайте през месец (с изключение на зимата, периода на покой).

Китайско вечнозелено растение (Aglaonema Silver King)

Китайското вечнозелено растение се справя добре при дифузна слънчева светлина или добра непряка светлина и въпреки че предпочита висока влажност, може да се справи и със сух въздух. Поддържайте сместа за саксии влажна от пролетта до есента (можете да пропуснете поливането през латентната зима) и подрязвайте всички цветя или плодове, за да насочите енергията обратно към растежа на вашето растение. Обича по-топло време от 21 до 26 градуса.

Вижте още: Жестоки трикове как да спасите "мъртво" растение

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама