5 начина да използвате чаени листа във вашата градина


5 начина да използвате чаени листа във вашата градина
Снимка: iStock

Има много домакински артикули, които можете да използвате в градината си. Един естествен трик е използването на чаени листа за подхранване на растения и възпиране на нежелани вредители, наред с други предимства.

Чаените листа осигуряват естествена киселинност на растенията, които се радват на подсилване и могат да повишат нивата на азот, когато се добавят към компоста. Но внимавайте да не използвате чаени листа, които са попили мляко или подсладители, което може да причини повече вреда, отколкото полза.

За домашния компост

Когато си правите чай, не го изхвърляйте, а го добавете към компоста си за повече азот, което ускорява разлагането. 

Оказва се, че повечето торбички чай, както почти всичко останало, съдържат микропластмаси. Ако не сте сигурни дали торбичките ви са без пластмаса, най-добре е да компостирате чая и да изхвърлите торбичката.

Предотвратете плевелите

Въпреки че използваните чаени листа може да не помогнат директно за предпазване от плевели, засяването им в здрав мулч е сигурен трик за задържане на плевелите. Дебелият слой мулч предотвратява достигането на семената до почвата и задушава слънчевата светлина за плевелите, които вече са се заровили.

Вижте още: Розите ще бъдат по-здрави, ако тази есен в почвата се добави това

Увеличете нивата на азот

Друг вариант, който е полезен за градината, е добавянето на чаени листа директно в градинската почва. Това може да помогне за увеличаване на съдържанието на хранителни вещества, да насърчи полезната микробна активност и дори да подобри структурата на почвата. Листата също са леко киселинни, което е страхотно за киселинно обичащите растения. 

Камелиите, рододендроните и азалиите са киселиннолюбиви растения и ще оценят от време на време да добавяте остатъци от чай – но както всички неща, ще го оценят повече в умерени количества.

Борба с гъбичките

Някои гъбични инфекции по растенията могат да бъдат преборени по естествен път и добавянето на разредена чаша чай от лайка в бутилка със спрей може да направи чудеса за растенията както на закрито, така и навън – но се уверете, че разтворът е охладен преди нанасяне. За да използвате чаени листа в това приложение, оставете вашите използвани листа да престоят във вода и продължете да накисвате, докато се получи слаба напитка.

Вижте още: 4 растения, които НЕ трябва да отрязвате през есента

Нахранете червеите си

Здравата популация от земни червеи във вашата градина има няколко предимства, от подобрена структура на почвата до повишени хранителни вещества. Най-добрият начин да насърчите земните червеи е редовно да ги храните с богат на хранителни вещества компост, а добавянето на използвани чаени листа към компоста е лесен начин за подобряване на неговата органична структура.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама