12 почти забравени, но много ефективни трикове за почистване


12 почти забравени, но много ефективни трикове за почистване
Снимка: iStock

Баба знае всички най-добри съвети и трикове за почистване, за да ви спести време, пари и усилия. Ще искате да се запасите с оцет и лимонов сок.

Без миришещи кофи за боклук

Летните жеги понякога могат да накарат кофите за боклук да миришат неприятно. Ако отглеждате мента, отрежете няколко стръкчета и ги поставяйте в кофата за боклук всеки ден. Поддържа кофата да мирише свежо през целия сезон.

Без повече молци

Дръжте молците далеч от дрехите си с естествен разтвор. Смесете масло от карамфил и масло от канела, след което накиснете памучни топки в тази смес. Поставете ги в торби от муселин и ги закачете в гардероба си.

Вижте още: С тази съставка идеално ще почистите мазнините от фурната

Измийте праха

Капаците на вентилационните отвори са скрито мръсно място във вашия дом. Всяка пролет и есен пускайте всичките си метални капаци за отопление и климатизация през съдомиялната машина. Спестява много време и върши по-добра работа, отколкото да го правите на ръка.

Поддържайте готварските книги чисти

Уморихте ли се от пръскане и разливане на съставки по готварските ви книги? След като отворите страницата, която искате, пъхнете книгата в голяма прозрачна торба, за да защитите страниците.

Полирайте среброто си

Поставете среброто в алуминиева тава или в кухненската мивка, покрита с алуминиево фолио. Поръсете с 3 супени лъжици сода бикарбонат и залейте с вряла вода. Оставете да престои 10 до 12 минути.

Перфектно чисти прозорци

Този домашен разтвор почиства стъкла и огледала. Смесете 60 мл алкохол, 60 мл амоняк и 400 мл вода. Добавете капка син хранителен оцветител и го маркирайте ясно, за да го различите от другите почистващи препарати. Изсипете в бутилка със спрей и използвайте като почистващ препарат, закупен от магазина.

Накиснете слушалката на душа

За да премахнете натрупването на твърда вода върху главата на душа, налейте малко оцет в найлонов плик и го поставете около душовата глава, така че главата да е напълно потопена. Завържете торбата около тръбата и я оставете за една нощ. Ще откриете, че душът отново ще пръска като нов на сутринта.

При драскотини

За оцветяване на прорези или драскотини по мебели, шкафове, дървени облицовки и т.н., натъркайте ги с орехи. Маслото от ядките ще "оцвети отново" дървото.

Вижте още: 4 грешки при почистването на огледала

Отървете се от лепилото

Когато трябва да премахнете петно ​​от лепило, използвайте оцет. Това е добър разредител или средство за отстраняване на лепило. Но бъдете внимателни - има някои неща, които никога не трябва да почиствате с оцет.

За бляскави прибори за хранене

Неръждаемата стомана е загубила блясъка си? Поставете вашите прибори за хранене в тенджера с газирана вода. Оставете, един час. Вашата неръждаема стомана ще блести като нова!

Изчеткайте мръсотията

Трудно ли ви е да почиствате плетени предмети? Просто напръскайте любимия си лак за мебели върху евтина четка. Това прави достигането до труднодостъпните места по-лесно и отнема много по-малко време.

Невидимо мастило

Не се отчайвайте, когато произведенията на децата излязат извън книжката за оцветяване. Алкохолът лесно премахва мастилото от дрехите и следите от пастели от стените, тапетите и дограмата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама