"Приключенията на Нотичка" отпращат децата на музикално пътешествие в света на композиторите (ВИДЕО)


"Приключенията на Нотичка" отпращат децата на музикално пътешествие в света на композиторите (ВИДЕО)
Снимка: ПР

Нов образователен спектакъл запознава децата с най-важните класически музикални произведения и с великите композитори. “Приключенията на Нотичка” е проект, който ще възпитава у най-малките зрители умението да се наслаждават на класическата музика и да усетят нейното вълшебство.

Организатори са Sofia Art Institute (SAI), a режисьорката на спектакъла Людмила Стоин и актрисата Марина Фърцова, която влиза в ролята на Нотичка, споделиха пред нашия екип какви са били предизвикателствата пред създаването на този спектакъл и какво послание отправят с него. 

Снимка: Антон Чалъков 

Как дойде вдъхновението за създаването на "Приключенията на Нотичка"? 

"Вдъхновението дойде от една много спонтанна идея на Венета Нейнска, която искаше да направи музикално-театрално представление за деца. Понеже тя е обучавала деца и има една своя история, в която обяснява теорията на музиката, за нотите, които са в хаос и Сол ключ, който ги организира.

Тя ни разказа това, когато ме покани да стана режисьор на представлението. Аз тогава вече бях привикала в екипа драматурга Любомир Любенов и бяхме на среща, за да сложим някакви параметри, кое е важното, което искаме да кажем, каква ще е темата, от къде да минем, за да разкажем историята и именно каква история ще разкажем. И всъщност вдъхновението дойде от тази история за нотите, които са в хаос и за къщата на музиката и за Сол ключ, който организира къщата на музиката", разказа Людмила Стоин

Снимка: Антон Чалъков 

Марина, ти се превъплъщаваш в образа на Нотичка. Можеш ли да ни разкажеш малко повече за приключенията, пред които тя се изправя? 

"Приключенията на Нотичка се изразяват в търсенето на автентичната музика, на истинската, оригинална музика на Моцарт, защото всъщност тя обича тази музика, тя се бунтува срещу всички интерпретации, които в днешно време се правят и иска да намери Моцарт, такъв какъвто го помни". 

Какво още ни споделиха двете дами и кога можем да гледаме спектакъла - вижте в репортажа: 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама