Мери Андерсън: Жената, изобретила чистачките за кола (ВИДЕО)


Мери Андерсън: Жената, изобретила чистачките за кола (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Дори най-обикновените устройства в нашия свят са били изобретени от някого. Вземете например чистачките на предното стъкло. Може да изглежда трудно да си представим свят без тях, но такъв е имало и Мери Андерсън е живеела в този свят.

Тя е родена в окръг Грийн, Алабама през 1866 г. Премества се с овдовялата си майка и сестра през 1889 г. в Бирмингам, Алабама, където малко след това става предприемач на недвижими имоти, построявайки апартаментите Fairmont.

Как започнало всичко?

През 1902 г. Андерсън е на посещение в Ню Йорк. Тя се возила в трамвай и валяло сняг. Тогава тя забелязала, че ватманът на трамвая трябва да излиза и непрекъснато да почиства предното стъкло. Естествено, това предизвало закъснения и накарало Мери да се зачуди дали няма начин да се измисли някакво острие, което да върши тази работа.

Вижте още: Джоузефин Кокрейн: Жената, изобретила миялната машина (ВИДЕО)

Андерсън се върнала в Бирмингам, направи скица на устройството си и написала описание за него. Тогава тя кандидатствала за патент. Патентната заявка описвала как чистачката трябва да се управлява от дръжка вътре в преддверието на автомобила и да може лесно да се отстранява - „като по този начин нищо не нарушава обичайния външен вид на колата при хубаво време“, според патентния език.

На 10 ноември 1903 Патентното ведомство на Съединените щати присъжда на Андерсън патент номер 743 801 за нейното устройство за почистване на прозорци.

Мери се опитала да заинтересува производствени фирми да включат това устройство в нововъзникващата автомобилна индустрия, но не се сдобила с клиенти. Никой не знае защо изобретението на Андерсън никога не се приело, но не е изключено защото Андерсън е била независима жена – без баща, съпруг или син. А тогава светът се управлявал от мъже.

За щастие, Мери Андерсън живяла още 50 години - достатъчно дълго, за да види чистачките на предното стъкло да станат популярни. През 2011 е въведена в Залата на славата на изобретателите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама