Българската дизайнерка, която покори Vogue, давайки нов живот на стари платове (ВИДЕО и СНИМКИ)


Българската дизайнерка, която покори Vogue, давайки нов живот на стари платове (ВИДЕО и СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Днес ще ви запознаем с една българска дизайнерка, която макар да е израснала отвъд Океана, не е обърнало гръб на българските си корени и дори нещо повече – връща се към тях ежедневно! За своята двегодишна модна марка, „Chopova Lowena“, Ема Чопова и Лаура Лоуена трансформират мъртви текстилни изделия в сложно ръчно изработени поли и рокли.

Как започнало всичко?

„Свързахме се заради любовта към полите“, казва Чопова пред Vogue, припомняйки си как се е запознала с Лоуена в първия ден от техния бакалавърски курс по мода в Central Saint Martins през 2011 година. Двете дизайнерки, вече на 27 на 28 години, започнали да си сътрудничат, когато кандидатствали заедно за съвместен магистърски курс в Saint Martins през 2015.

Вижте още: Хитрост или лудост: Чантите вече не са аксесоари, а инвестиции (СНИМКИ)

Със силуети, вариращи от асиметрични миди с плисета до ученически мини в многоцветни карета, полите на дизайнерките черпят вдъхновение от тези, носени от жените в земеделската провинция на България, близо до родната местност на Чопова. Използвайки традиционното българско облекло като отправна точка, дизайнерите след това добавят други референтни слоеве - от класическа викторианска епоха до спортен спандекс - за да създадат тематично напрежение, което определя нестандартните авангардни парчета на Chopova Lowena.

Какво казва Ема Чопова?

„Когато започнахме, не можехме да си представим, че някога ще можем да си позволим шоу“, казва Чопова, която е родена в София, България, и се премества в Ню Джърси, когато е на седем.

Подкопавайки традиционния път на започване на подиума в Лондон, дизайните на марката – включително характерния плисиран килт, сега обожаван от хора като Оливия Родриго, Дуа Липа и Бела Хадид – били разпродадени малко след като били пуснати за онлайн продажба.

„Много искахме да се върнем към тези български корени за първото си шоу“, казва Чопова. Отправната точка на миналогодишната пролет/лято 2023 била „розовият и прекрасен“ ежегоден фестивал и конкурс на розата, който се провежда в Казанлък и всяко лято се избира Царица роза.

Какви материи използват?

Тъй като купувачите на луксозни стоки обръщат все по-голямо внимание на произхода, част от привлекателността на Chopova Lowena се крие във факта, че всяка дреха е ръчно изработена, като се използват предимно „мъртви“ запаси и преработени тъкани, които са единствени по рода си.

Марката използва ексклузивно съществуващи платове, много от които идват от цяла България — Чопова има местен екип, който претърсва страната за винтидж поли и стари текстилни изделия, като ѝ изпраща изображения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама