Какво не трябва да правите вечер: Няколко интересни суеверия


Какво не трябва да правите вечер: Няколко интересни суеверия
Снимка: iStock/Guliver

Ще ви представим няколко суеверия, в които прадедите ни са вярвали. А някои от тях дори се спазват и до днес.

Не излизайте от дома си късно вечер, ако не се налага!

Съвременните хора са доста активни вечер. Обичат разходките, посещават културни и развлекателни мероприятия, излизат на барове или просто се скитат по улиците в късните часове. Преди години, обаче, хората са вярвали, че след залез слънце човек не трябва да излиза от дома, освен ако не се налага. Смятало се, че излизате през нощта на улицата може да ни срещне с нечисти сили. Именно затова хората предпочитали да си стоят у дома вечерта, за да не се заредят с негативна енергия.

Не изхвърляйте боклука вечер!

Това убеждение е едно от малкото, което е известно и до днес, и дори някои хора още го спазват. Тази забрана е позната от древни времена, когато се е смятало, че ако хвърлите боклука вечер, тъмни сили могат да го използват срещу вас и вашето семейство. Освен това се смята, че ако хвърли боклука си в късните часове, човек рискува да загуби материално благосъстояние. Той може да загуби работата си, парите си или нещо много скъпо за него.

Не чистете къщата късно вечер!

 Още едно суеверие, което може и да сте чували. Смята се, че ако измете пода преди лягане, човек „измита“ благосъстоянието от дома си. Чистенето вечер можело да доведе до бедност и неуспехи, смятали древните хора.

Не се поглеждайте в огледалото късно вечер!

Нашите предци по принцип са се опитали да избягват огледала и някои от тях нямали такива в къщата. Но дори и да имали, те вярвали, че е лош късмет, ако се погледнат в него през нощта. Огледалото е било смятано за портал, свързващ света на живите със света на мъртвите, а ако нечиста сила дойде в нашия свят, тя често „минавала“ през огледалото. В съвременния свят, малко хора се придържа към това суеверие, но тези, които знаят за него от своите баби и дядовци са доста внимателни. Някои хора вярват, че ако се огледат в огледалото вечер, ще остареят преждевременно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама