Иновативно: Измислиха електронна кожа, която ще осигури чувствителност при роботите


Иновативно: Измислиха електронна кожа, която ще осигури чувствителност при роботите
Снимка: iStock

Учени разработват първата по рода си електронна кожа, която може да се разтяга и да осигури на роботите чувствителност при допир, подобна на тази на хората, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Това ще даде нови възможности при изпълнение на задачи, изискващи голяма прецизност и контрол на силата.

Новата електронна кожа е създадена от изследователи от Тексаския университет в Остин.

Повече за новия продукт

"Подобно на човешката кожа, която трябва да се разтяга и огъва, за да се адаптира към нашите движения, така е и с електронната кожа", казва Наншу Лу от Катедрата по аерокосмическо инженерство и инженерна механика. Тя е ръководил на проекта. "Без значение колко се разтяга електронната кожа, реакцията при натиск не се променя и това е голямо постижение".

Вижте още: Супер трик как да предотвратите потъмняването на бананите

Данни за откритието са публикувани в изданието Matter.

Според Лу разтегливата електронна кожа да бъде изключително важен компонент за роботизирана ръка, като се постигне същото ниво на мекота и чувствителност при допир като и при човешката. Това ще има приложение в сферата на медицинските грижи, където роботите биха могли да проверяват пулса на пациент, да почистват тялото или да правят масаж.

Освен в медицината, роботите, които се грижат за хората, имат приложение и при бедствия. Те биха могли да търсят ранени и затрупани хора при земетресение или срутване на сграда, като полагат грижи на място, например да правят изкуствено дишане, отбелязва Лу.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама