Прочетете първата част тук! Домати
Доматите съдържат ликопен – вещество, което предпазва от много видове рак. Готвените домати са още по-полезни, защото горещината освобождава ликопена. Когато ги комбинирате със здравословни мазнини като зехтин, тялото ги усвоява още по-добре. Доматени сосове за спагети, пица или кюфтета – вариантите за приготване са толкова много.
Нискомаслено кисело мляко
Съдържа полезни бактерии, повишаващи имунитета и подпомагащи храносмилането. Добавете му лъжичка мед (след 1-годишна възраст) или кленов сироп, за повече сладост.
Зеле
Зелето е хрупкаво и има мек вкус, което кара децата да го предпочитат пред другите листни зеленчуци. Кръстоцветните зеленчуци като зеле, броколи, карфиол съдържат фитонутриенти, които намаляват риска от много видове рак и подобряват храносмилането. Помагат и за изчистване на тялото от токсини чрез особождаването на ензимите, които отговарят за това. Можете да направите зелева салата с нискомаслена майонеза, да го добавите към супи или азиатски ястия.
Сьомга
Съдържа полезни за сърцето Омега-3 мастни киселини, които също така подпомагат развитието на мозъка, борят се с депресията и имат силни антивъзпалителни свойства. Изберете дивия вариант, който има по-ниско съдържание на живак и по-високо на Омега-3. Можете да я намажете с портокалов сок или сос терияки и да я изпечете, да я направите на бургери или да я включите в салата.
Какао
Какаото има една от най-високите концентрации на флавоноиди, които подобряват кръвното налягане, сърдечното и оралното здраве. Освен това защитават кожата от слънчево изгаряне. Използвайте поне 70% чисто какао. Освен като гореща напитка, можете да поръсите с него палачинки или пържени филийки, или пък да потопите ягоди в разтопен черен шоколад.
Черен боб
Бобът е чудесен източник на белтъчини, както и на фибри и калций – две неща, които децата обикновено не приемат в достатъчни количества. Колкото по-тъмен цвят е, толкова е по-полезен. Предпазва също от сърдечни заболявания и висок холестерол. Можете да го включите в мексикански ястия, вегетариански бургери или хумус.
Босилек
Тази подправка е пълна с антиоксиданти - витамини A, C и K, както и желязо, калий и калций, освен това подпомага храносмилането. Спомага и за облекчаване на главоболието. Можете да го сервирате под формата на песто към пилешки гърди или спагети, или пък да го „прикриете” в сосове, супи, кюфтета.
Канела
Изследванията показват, че тя може да регулира кръвната захар, което минимизира резките спадове в енергията преди обяд. Можете да я поръсите върху овесени ядки, палачинки, кисело мляко, да я включите в кифлички и кексове или в какаова напитка.