15 суперхрани за деца - 1 част


15 суперхрани за деца - 1 част
Снимка: iStock/Guliver

Няма какво да се лъжем – ако бъдат оставени на самите себе си, децата ще се изхранват само с чипс, кексчета, пица и спагети. Всяка майка знае колко е трудно да накара децата да се хранят здравословно. Но тези 15 суперхрани освен полезни, са и вкусни и шансът детето ви да ги яде с удоволствие е голям. Не забравяйте да ги включите в списъка за пазаруване следващият път.

Яйца

Яйцата съдържат белтъчини и са естествен източник на витамин D, който помага на тялото да усвоява калция. Белтъчините на закуска държат децата сити за по-дълго време, без внезапни прегладнявания преди обяд.

Овесени ядки

Изследванията показват, че децата, които ядат овесени ядки, по-добре се концентрират и внимават повече в училище. Богатите на фибри храни като овесените ядки се усвояват бавно и осигуряват на децата постоянен приток на енергия.

Плодове

Всички плодове са полезни за детето ви, тъй като съдържат важни витамини и минерали. Плодовете са богати и на фибри, които спомагат за редовното изхождане. Включете в менюто много плодове като ягоди, малини, пъпеш, киви, портокали.

Ядки

Ядките съдържат здравословни мазнини, необходими за растежа и развитието на детето, както и за здраво сърце. Малко „добри” мазнини към закуската дават на децата енергия за целия ден.

Мляко

Белтъчините и калцият в млечните продукти осигуряват гориво за мозъка и тялото. Белтъчините участват в изграждането на мозъчната тъкан, а калцият допринася за здрави кости и зъби.

Боровинки

Това са едни от най-полезните плодове, заради високото съдържание на антиоксиданти. Изследванията сочат, че предпазват от сърдечни заболявания и диабет и подобряват мозъчната функция. Освен това спомагат за намаляване на „лошата” мастна тъкан в областта на корема, която обикновено се свързва със затлъстяване и метаболитен синдром. Непременно ги включете в менюто на децата – за закуска, заедно с мюсли и мляко; в салати и десерти; в замразени близалки от пасирани боровинки, кисело мляко и мед (след 1-годишна възраст).

Тофу

Соевите храни са отличен източник на протеини и имат мощни антиканцерогенни свойства. Особено полезно е тофуто за младите момичета, тъй като участва в изграждането на тъканта на гърдите. Можете да го сервирате пържено, да го добавяте към супи или в мекия му вариант да го използвате като заместител на киселото мляко в плодовите смутита.

Прочетете продължението ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама